Bond Beter Leefmilieu nuanceert studie over goedkopere kerncentrales: “We besparen geen 100 miljoen euro per jaar, Engie Electrabel krijgt 100 miljoen extra ”

Bron © BELGA

Foto: Jimmy Kets

Bond Beter Leefmilieu nuanceert de studie van Energyville waaruit blijkt dat het 100 miljoen euro per jaar goedkoper is om twee kerncentrales nog tien jaar open te houden dan ze in 2025 te sluiten.

“Engie zit met deze situatie in een enorm sterke onderhandelingspositie. Er is dan ook een grote kans dat zij er in dit geval het meeste aan zouden overhouden. Het zou dan ook correcter zijn om te zeggen dat energieleverancier Engie Electrabel 100 miljoen extra krijgt, want de elektriciteitsprijzen zouden niet dalen”, zegt Mathias Bienstman, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu.

LEES OOK. Studie: “Kerncentrales openhouden bespaart 100 miljoen per jaar”, al heeft dat amper impact op uw factuur

Bovendien wordt volgens Bond Beter Leefmilieu de kans op een kernramp vergeten. “Engie is daarvoor maar voor een klein deel verzekerd. Als er een kernramp plaatsvindt zouden de kosten grotendeels voor de staat zijn. Mochten zij zich correct verzekeren, dan komen ze met de 100 miljoen per jaar totaal niet toe.”

Volgens de studie van Energyville zou het sluiten van de kerncentrales bovendien betekenen dat er een uitstoot van 25 megaton CO2 minder uitgespaard kan worden omdat er overgeschakeld moet worden naar gascentrales. “Dat is uiteraard geen goede zaak”, aldus Bienstman. “Maar op Europees niveau zou dat weinig impact hebben omdat er een limiet werd gesteld op hoeveel centrales mogen uitstoten en die daalt elk jaar.”

AANGERADEN