Edward Theuns heeft bizarre geluksbrenger, maar ook rugnummer in de Tour ligt gevoelig: “Ik had een beetje schrik”

Bron © NOS

Foto: BELGA

Edward Theuns rijdt in de Ronde van Frankrijk rond met het rugnummer 108. Hij is de eerste Belgische renner die daarmee van start ging in een grote ronde sinds het ongeval van Wouter Weylandt in de Giro van 2011. “Ik schrok wel even”, zei de renner van Trek-Segafredo aan de NOS.

Op 9 mei 2011 overleed Weylandt na een val in de Ronde van Italië, waarna beslist werd om het rugnummer 108 nooit meer te gebruiken in de Giro. Maar in de Tour en de Vuelta wordt het nummer nog wel opgespeld, in deze Tour voor het eerst sinds het drama bij een Belg.

“Ik dacht wel even: oei”, gaf Theuns toe aan de Nederlandse openbare omroep. “En ik had een beetje schrik dat het ongeluk zou brengen. Maar die mindset keerde snel. Het gaf me juist meer motivatie om het met dat nummer zo goed mogelijk te doen. Wouters vader stuurde ook: 108, sempre con noi (altijd bij ons, nvdr).”

Theuns rijdt wel al een tijdje rond met een geluksbrenger, kwestie van ongelukken zo veel mogelijk te vermijden. “In de Ronde van Polen kreeg ik van de ploegleider een foto van de paus. Die heb ik tijdens die wedstrijd in mijn rugzak gestoken. In de eerste rit viel Fabio Jakobsen hard en ik kon die val maar net ontwijken. Sindsdien zit die foto in mijn rugzak en ben ik nog niet gevallen.”

Edward Theuns heeft bizarre geluksbrenger, maar ook rugnummer in de Tour ligt gevoelig: “Ik had een beetje schrik”
Foto: Photo News
Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN