Seizoen van Nafi Thiam zit erop, maar wij spraken een gedreven kampioene: “Nee, dit is geen verloren jaar”

Nafi Thiam liet op Skype geen geslagen indruk: ““Ik hoop sterker dan ooit te zijn volgend jaar.” Foto: rv

Nafi Thiam haar coronaseizoen zit erop. De olympische kampioene zevenkamp had haar seizoen afgebroken al een week voor de Memorial. Zo moest ze afzeggen voor de enige outdoorcompetitie die dit jaar op haar planning stond, de Memorial Van Damme, waar ze het zou opnemen tegen wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson in een driekamp.

“Ik heb niet deelgenomen aan BK en de Memorial, net om ergere blessures te vermijden”, zei Thiam in een interview op Skype. “Zo’n blessure in de opbouw naar de Olympische Spelen zou veel erger zijn, ik wilde geen risico nemen. En het is niet dat ik nu niet kan wandelen. Ook als ik ga joggen of zo, heb ik geen last. Ik doe wel geen topsport, maar wel nog altijd dagelijks oefeningen, zodat ik in vorm blijf.”

Thiam neemt enkele weken rust, gaat even met vakantie (niet te ver zoals gebruikelijk) en start eind september, begin oktober aan het nieuwe seizoen. “Ik hoop sterker dan ooit te zijn volgend jaar.”

De balans van dit jaar: sinds de coronacrisis heeft ze geen officiële wedstrijd – want geblesseerd of internationaal kampioenschap – want afgelast – achter de rug. Thiam: “Toch is dit geen verloren jaar. Ik heb hard kunnen trainen, heb tijdens de lockdown kunnen blijven doortrainen, ik ben echt goed vooruitgegaan. Dat werk is niet verloren, ondanks die achillespeesproblemen de laatste weken. Als de Spelen van 2021 nu zouden wegvallen, dan wel, dat zou echt een enorme klap zijn. Ik kan pakweg slechts twee, drie keer deelnemen aan de Spelen, als er dan eentje zou wegvallen, zou dat zeer moeilijk te aanvaarden zijn.”

Door Hans Jacobs
AANGERADEN