Waanzinnige statistiek en veel lof voor Tim ‘El Tractor’ Declercq in de Tour: “Hij is de nachtmerrie van elke ontsnapping”

 

 ©  REUTERS

Iedereen is jaloers op Deceuninck - Quick-Step. Omwille van de vele overwinningen? Nee. Omwille van toppers als Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel? Nee. Omwille van Patrick Lefevere als manager? Nee. Omwille van Tim Declercq, dé motor van het Tourpeloton.

Vincent Van GenechtenBron: L'Equipe, RTBF, Cyclingnews

LEES OOK. 19 miljoen euro: waarom het jaarbudget Deceuninck - Quick-Step minder dan de helft van Ineos bedraagt (+)

‘El Tractor’ die het peloton op sleeptouw neemt, het is bijna een dagelijkse gewoonte in de Ronde van Frankrijk. Wat blijkt nu? Van de 2.100 kilometer die het Tourpeloton tot nu toe aflegde, reed Declercq er 210 op kop. Goed voor 10 procent. Ploegmakker Kasper Asgreen was er als de kippen bij om de tweet te delen:

Wie de voorbije dagen naar de Tour keek, zag ‘El Tractor’ dan ook vaak aan de kop sleuren. Ook op sociale media was dat niet ontgaan:

“Nachtmerrie van vluchters”

De intussen 31-jarige Declercq, die in juli voor het eerst vader van dochtertje Marilou, boekte nog nooit een overwinning in zijn profcarrière en staat na twaalf ritten 122ste op bijna 2,5 uur van gele trui Primoz Roglic. Maar zijn exploten in het peloton viel deze week zelfs L’Equipe op. De Franse sportkrant wijdde een artikel aan onze landgenoot van Deceuninck - Quick-Step met de titel: “De nachtmerrie van vluchters”.

“Tim Declercq, bijgenaamd ‘El Tractor’ heeft een specifieke rol bij Deceuninck - Quick-Step in deze Tour de France: de ontsnapping controleren om het werk van zijn sprinter en teamgenoten in de finale te vergemakkelijken. Een soms ondankbare rol, maar niet voor de grote Belg. Die heeft er een zekere beroemdheid uitgeput”, klinkt het.

“Als je ijverig naar de (soms sombere) start van de vlakke etappes van de Tour kijkt, heb je Tim Declercq misschien niet gemist. Een grote renner (1,90 meter en 78 kilogram) die nooit zo blij is als wanneer hij zijn pedalen verplettert om het tempo aan de kop van het peloton te bepalen. Op 31-jarige leeftijd is dit de rol van Declercq: Sam Bennett sprint en de Belg ‘doodt’ de ontsnappingen.”

 

 ©  Photo News

“Is er een betere renner op het vlakke in deze Tour de France?”, vroeg Philippa York zich af bij Cyclingnews. “De lange Belg van Deceuninck - Quick-Step zal zich niet bezighouden met de strijd om het podium, maar tijdens de tiende rit van Ile d’Oleron naar Ile de Re werd zijn invloed gevoeld. Het was best amusant om te zien hoe hij zijn positie behield aan de kop van het peloton, tegen een gemiddelde van 50km/u alsof hij bergaf reed met de wind in de rug. Anderen probeerden het ook, maar renners gingen dan weer vaak in zijn wiel zitten om uit de problemen te blijven. De constante factor in de strijd om de posities was Tim Declercq. En als hij al eens iemand toestond om over te nemen, dan was het zijn ploegmaat Kasper Asgreen.”

Volgens York zijn renners als Declercq dan ook de “vergeten helden” van de grote teams die zelden vermeld worden in de uitslag. “Maar toch hebben ze het respect van iedereen omdat ze kilometer na kilometer op kop sleuren. Alles wat ze doen, komt er door hard werk. Als Declercq afzakt in het peloton na een lange dag, dan komt hij klassementsrenners tegen die zwaar hebben afgezien en stiekem gehoopt hadden dat de Belg in hun team zat.”

 

 ©  REUTERS

“Ik ben een verdediger in het beste team ter wereld”

In juni gaf Declercq nog een interview aan de RTBF, waarin hij zijn rol bij Deceuninck - Quick-Step uitlegde. “Ik ben erg blij om dit werk te mogen doen en in zo’n team te zitten. Het was een droom van toen ik nog jong was. Fysiek kan ik lange inspanningen doen tegen een lage intensiteit. Op papier, als je zulke kwaliteiten hebt, dan ben je een klimmer. Maar ik ben natuurlijk te zwaar om een ​​klimmer te zijn. Dus de enige oplossing voor mij is om aan de kop van het peloton te sleuren.”

‘El Tractor’ zou graag eens een koers winnen, maar weet dat hij niet in de wieg is gelegd om als speerpunt uitgespeeld te worden. “Toen ik een mogelijke transfer met Patrick Lefevere besprak, vertelde ik hem dat ik geen persoonlijke dromen had en dat mijn enige droom was om anderen te helpen winnen. Denk aan de 2019 Samyn Grand Prix: ik zat goed geplaatst in de finale, maar vanaf het moment dat ik aan een zege begon te denken wogen mijn benen ineens 1000 kilo. Dan begrijp je dat je niet de kwaliteiten hebt om jezelf op te dringen.

En dus omschrijft Tim Declercq zichzelf als “een verdediger”, een rol de hij maar wat graag op zich neemt. “Ik ben een verdediger in het beste team ter wereld, geweldig!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten