Filip Peeters en eerste Vlaamse ‘film noir’ krijgen steun, Lukas Dhont lost werktitel voor opvolger van ‘Girl’

Hoezo, crisis? Stevige brok Vlaamse films op komst met onder meer opvolger van ‘Girl’ en film van omstreden theaterstuk over familiedrama

De opnames van ‘Familie’, een film met het gezin van Filip Peeters, zijn al begonnen. ©  vrt

Corona deed heel wat filmsets stilvallen, maar de complete winkel lamleggen? Dat niet. Dankzij financiële steun van het VAF staan liefst zeven nieuwe Vlaamse films in de steigers. Met ook een primeur: de allereerste Vlaamse ‘film noir’.

Dennis Van Goethem

Onder meer Zillion van Robin Pront en Dealer, het regiedebuut van acteur Jeroen Perceval, moesten de voorbije maanden hun opnames staken. Maar corona of niet, de Vlaamse filmindustrie ploegt verder. Zo komt Rookie met Matteo Simoni na Nieuwjaar in de zalen en broedt ook Girl-regisseur Lukas Dhont op een nieuwe film. Die heeft naast een werktitel – L’invisible – nu ook 60.000 euro steungeld van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) op zak. En Dhont is niet alleen.

Lukas Dhont heeft zijn werktitel voor de opvolger van ‘Girl’ beet: ‘L’invisible’. ©  ISOPIX

Ook Familie, de filmbewerking van het theaterstuk dat Filip Peeters speelde met zijn vrouw An Miller en hun twee dochters, krijgt een extra financiële duw van het VAF. De opnames zijn intussen gestart. Voorts is er geld voor Hellhole-regisseur Bas Devos, die aan het script van zijn volgende film Wealth werkt, en voor Koen Mortier (Ex drummer, Engel), die met Skunk een boek van kinderpsychiater Geert Taghon over criminele jongeren bewerkt.

RECENSIE. Geen (ge)zin meer: omstreden toneelstuk ‘Familie’ is te banaal om een familiedrama te zijn

Regisseur Vincent Bal maakt voor het eerst een Vlaamse film noir. “Je kan het met niets uit onze cinema vergelijken”, zegt producent Peter Bouckaert. ©  Marc Herremans - Corelio

Met niets te vergelijken

De grootste brok geeft het VAF aan Stille nacht, een ambitieus filmproject van productiehuis Eyeworks: 600.000 euro. “Het wordt een Vlaamse film noir”, zegt producent Peter Bouckaert. “Dat zagen we hier nog nooit. Het verhaal gaat over een noodlottige ontmoeting tussen een man en een vrouw, op kerstnacht 1961. Stille nacht wordt geen pastiche, maar een hedendaagse hommage aan het genre. Geen zwart-wit, dus, maar wel personages met een heel donkere kant. Je kan het met niets uit de Vlaamse cinema vergelijken.”

De regie is handen van Vincent Bal (Brabançonne, Minoes) die al eens experimenteerde met film noir in zijn eerste kortfilm. “Vincent heeft een passie voor film noir”, zegt Bouckaert. Net als onze scenarist Chrisophe Dirickx (Tabula rasa). We moeten nog enkele hordes nemen, maar de steun van het VAF zet ons op weg.”

Stille nacht wordt wellicht gedraaid in de winter van 2021 en verschijnt een jaar later rond de kerstperiode. Met Op het leven heeft Eyeworks nog een project in de steigers. “Maar daar kan ik weinig over kwijt”, zegt Bouckaert. “Het wordt een film in de lijn van Het vonnis, Ben X en Tot altijd: een zwaar en maatschappelijk relevant verhaal, maar toch genietbaar.”

De cast van de twee films houdt Bouckaert nog stil.

Aangeboden door onze partners

Lees ook