Al Qaeda bedreigt Charlie Hebdo weer omdat het Mohammed-cartoons opnieuw publiceerde

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

Terreurgroep Al Qaeda bedreigt Charlie Hebdo opnieuw omdat het Franse satirische magazine de cartoons over de profeet Mohammed opnieuw heeft gepubliceerd. Dat meldt SITE, een Amerikaans centrum dat extremistische websites observeert. De cartoons waren vijf jaar geleden aanleiding voor jihadisten om de redactie van het blad in Parijs binnen te vallen en twaalf mensen te doden.

De moordende raid op Charlie Hebdo “was geen eenmalig incident”, waarschuwde de jihadistische organisatie, die verwees naar de “heroïsche broers Kouachi” die de aanslag hadden gepleegd. Ze eisten hun aanslag ook op in naam van Al Qaeda in Jemen, vooraleer ze door de ordediensten werden gedood.

Volgens de terreurorganisatie had de Franse president Emmanuel Macron het licht op groen gezet voor de heruitgave van de cartoons. “Als uw vrijheid van meningsuiting geen enkele limiet respecteert, bereid u dan voor om u te confronteren met de vrijheid van onze acties”, aldus nog de organisatie in een publicatie op 11 september, dezelfde datum als toen de groep in 2001 de aanslagen in de VS pleegde.

Nog volgens SITE had een medium met banden aan terreurgroep Islamitische Staat begin september al gedreigd met represailles tegen Charlie Hebdo, na de heruitgave van de cartoons.

Het satirische blad publiceerde de cartoons opnieuw naar aanleiding van het proces over de aanslag. Dat proces is gestart op 2 september in Parijs. In totaal vielen daarbij zeventien dodelijke slachtoffers. Ook de drie islamistische daders werden doodgeschoten.

Beschuldigden “aangedaan”

De beschuldigden die aanwezig zijn op het proces over de terreuraanslagen van januari 2015 hebben vrijdag gezegd dat ze “aangedaan” zijn door het relaas van de verwanten van de slachtoffers en overlevenden van de moordpartij. Ze “veroordelen” de aanslagen en het terrorisme.

“Ik zou mijn medeleven willen betuigen aan de families: ik was onder de indruk van hun moed en waardigheid”, verzekerde Miguel Martinez, nadat het speciale hof van assisen van Parijs hem gevraagd had zich uit spreken over het relaas van de burgerlijke partijen, na een week van aangrijpende getuigenissen.

“Ik zou aan de slachtoffers willen zeggen dat ze veel moed gehad hebben om te komen getuigen. Ik hoop dat dit proces hen antwoorden zal geven”, zei Abdelaziz Abbad van zijn kant. Hij verzekerde dat hij een “schok” voelde bij het zien van de beelden van de aanslag die op het proces vertoond werden.

De medebeschuldigden sloten zich hier unaniem bij aan. Veel van hen veroordeelden de aanslagen.

“Ik veroordeel wat er gebeurd is, de aanslagen van de 7de, 8ste, 9de. Ik spuw op die mensen, op de broers Kouachi die ik zelfs niet ken, op Amédy Coulibaly die ik dacht te kennen”, verklaarde Nezar Mickaël Pastor Alwatik, die het over een “aangrijpende week” had.

“Ik ben moslim en begrijp niet waarom men doodt in de naam van God, in de naam van de profeet, ik begrijp het niet ... Iemand doden voor een tekening, dat doe je niet, dat gaat er bij mij niet in”, zei Metin Karasular, die zichtbaar aangeslagen was.

De hoofdbeschuldigde, Ali Riza Polat, distantieerde zich van de aanslagen op Charlie Hebdo, in Montrouge en op de Hyper Cacher, waarbij zeventien doden vielen. “Ik vind het uiterst betreurenswaardig voor de families, ik heb daar niets mee te maken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten