Ze willen hun nalatenschap wel regelen, maar ouderen durven niet naar notaris

Het aantal testamenten dat wordt geregistreerd in ons land, is gekelderd. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van notarissen.

Dat komt uiteraard door de lockdown: toen was het een tijdlang onmogelijk om naar de notaris te gaan. “In maart werden 11,7 procent minder testamenten geregistreerd, in april 50 procent en in mei 35,4 procent”, zegt notaris Bart Van Opstal. “En van een inhaalbeweging nadien is nog totaal geen sprake: in juni steeg het aantal met vijf procent, maar dat is dus ruim voldoende om de achterstand goed te maken.”

Nochtans zou je denken dat de coronacrisis veel mensen doet nadenken over hoe ze hun nalatenschap willen regelen. “De interesse is er zeker: er komen telefonisch ook veel vragen over”, zegt Van Opstal. “Maar de stap zetten om bij de notaris het testament te gaan opstellen en vastleggen, is voor veel oudere mensen een brug te ver. Zij zien de verplaatsing naar een notaris voorlopig niet zitten, hoewel dat intussen wel al kan binnen de huidige coronavoorschriften.”

Zelf schrijven

Je kan natuurlijk ook perfect zelf je testament schrijven en dat niet laten registreren. “Als dat voldoet aan de wettelijke voorwaarden, is dat ook perfect geldig”, zegt Van Opstal. “Maar dan ben je niet zeker dat het teruggevonden wordt.”

Wat ook een rol speelt, zeggen de notarissen, is de onzekerheid rond de mogelijke afschaffing van het systeem van duolegaten. Dat is een fiscaal interessant systeem waarbij je een deel van je erfenis aan een goed doel geeft, en dat goede doel in ruil de successierechten betaalt voor de andere begunstigden.

Door tlb
AANGERADEN