Ex-ceo Fortis: “Ik had liever proces gehad”

Ex-topman van Fortis, Jean-Paul Votron. ©  BELGA

Bron: BELGA, De TIjd

De voormalige Fortis-CEO Jean-Paul Votron, een van de hoofdrolspelers in de val van de bankreus, betreurt dat het niet tot een rechtszaak is gekomen. Dat is opmerkelijk omdat vele betrokkenen vorige week blij waren dat het strafrechtelijke dossier op niets is uitgedraaid. Elders klonk veel verontwaardiging dat het proces over het gigantische financiële drama verjaart. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

LEES OOK. Alle toplui van Fortis gaan vrijuit: “Tenlasteleggingen zijn verjaard”

Votron zat als CEO op de eerste rij bij de gedurfde overname van de Nederlandse sectorgenoot ABN AMRO en het uitbreken van de kredietcrisis. Die twee factoren leidden mee tot de val van Fortis in 2008. Maar de bankier blijft zijn onschuld staande houden. “Alles is grondig onderzocht en het gerecht heeft gezegd dat er geen bewijslast is tegen mij”, zegt Votron in een zeldzaam interview. Hij stelt dat een proces dat voor iedereen duidelijk had kunnen maken.

Tijdens een buitengewone algemene vergadering van Fortis met Maurice Lippens, die Votron later aan de deur zette. ©  Photo News

Erg rancuneus

De topbankier toont zich erg rancuneus dat hij in juli 2008 aan de deur werd gezet door voorzitter Maurice Lippens. Kwam dat ontslag er niet omdat het bestuur en de financiële markten het vertrouwen in Votron hadden verloren? Nee, zegt Votron. “Men wou koppen zien rollen.” Hij werd naar eigen zeggen “opgeofferd om de opgehitste pers te kalmeren”.

Zondebok

Votron, die zich sinds zijn ontslag nergens meer laat zien, vreest dat hij door de verjaring altijd ‘de zondebok’ zal blijven. “De geur van schuld zal rond mij blijven hangen. Gisteren, vandaag, altijd.” Votron herhaalt dat hij “nooit gefraudeerd en nooit gelogen” heeft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten