Tim Merlier heeft eerste zege in Worldtour beet na indrukwekkende sprint in Tirreno-Adriatico: “Serieus afgezien”

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Belgisch kampioen klopte Pascal Ackermann en Magnus Cort Nielsen op indrukwekkende wijze in de sprint. Simon Yates blijft leider.

In de zesde etappe met start in Castelfidardo en aankomst na 171 kilometer in Senigallia was het na een paar bergritten vandaag nog eens aan de spurters. Vrijwel onmiddellijk na de start muisden Axel Domont, Simon Pellaud, Josip Rumac, Carl Fredrik Hagen, Veljko Stojnic en Fabio Mazzucco er vanonder. Voor Mazzucco ging het in de eerste wedstrijdhelft, die liep over geaccidenteerde wegen, plots veel te snel. Hij zette zich recht en zocht opnieuw het peloton op waarin de mannen van Mitchelton-Scott, met leider Simon Yates in hun rangen, het tempo bepaalden. Zij zorgden ervoor dat de vijf vroege vluchters nooit meer dan 3 minuten voor de grote groep konden uitrijden.

Op de top van de Ostra, de enige helling van de dag die meetelde voor het bergklassement, kwam Carl Fredrik Hagen als eerste boven. Geen van de vluchters vormde echter een bedreiging voor de groene trui van de leider in het bergklassement, de Spanjaard Hector Carretero.

Eerste WorldTour-zege

Ondertussen hadden de mannen van Mitchelton-Scott versterking gekregen van enkele pionnen van UAE Team Emirates en BORA-hansgrohe die aanstuurden op een massasprint. Op 30 kilometer van de eindmeet hield Simon Pellaud het voor bekeken en liet hij zich inlopen door het jagende peloton. De vier overgebleven vluchters bleven hun huid duur verkopen en hielden de vaart er stevig in. Axel Domont en Carl Fredrik Hagen spartelden nog even tegen maar met nog 13 kilometer voor de boeg smolt alles toch weer netjes samen.

In de daaropvolgende massasprint was Tim Merlier oppermachtig. Het werd meteen de eerste WorldTour-zege ooit voor de Belgische kampioen. Eerder op het seizoen won Merlier ook al de Brussels Cycling Classic en schreef hij de slotrit van de Ronde van Antalya op zijn conto.

“Winnen in driekleur doet altijd deugd”

“Ik heb tijdens de voorbije bergritten in deze Tirreno-Adriatico enkele dagen serieus afgezien”, begon Merlier na afloop. “Ik was nog wat herstellende na mijn val in de eerste etappe van deze rittenkoers. Het was geen gemakkelijke periode. Dit was voor mij de laatste kans om Tirreno-Adriatico te verlaten met een ritzege. Dat is me dus gelukt.”

Tim Merlier koos in de sprint het wiel van Fernando Gaviria maar kwam er heel snel en vlot over. Hij had zelfs nog de tijd om achter zich te kijken. “Ik had de raad gekregen om van heel ver aan te gaan. Die volgde ik goed op. De ploegmakkers die me brachten, kozen bewust voor de linkerkant van de weg. Zo kon ik in ideale positie naar de eindmeet trekken”, vervolgde de Belgische kampioen.

De Tirreno begon desastreus voor Tim Merlier met een zware val in de straten van Lido di Camaiore. “Ik botste toen in volle voorbereiding van de massasprint in de eerste etappe tegen een renner aan, verloor mijn evenwicht en smakte tegen de grond. Ik had daags nadien vooral veel last aan de nek. Ik sprintte evenwel opnieuw mee en werd 5e. En vandaag was het dan wel raak en dat dan nog eens in de Belgische driekleur. Dat doet altijd veel deugd”, besloot Tim Merlier.

Uitslag:

1. Tim Merlier (Alpecin - Fenix)

2. Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe)

3. Magnus Cort (EF Pro Cycling)

4. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates)

5. Mike Teunissen (Jumbo - Visma)

Stand:

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 27:36:29

2. Rafal Majka (Bora-hansgrohe) +16

3. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) +39

4. Aleksandr Vlasov (Astana) +49

5. Fausto Masnada (Deceuninck - Quick-Step) +54

Door Maarten Vanhoof
AANGERADEN