Compagnie Cecilia wint theaterprijs met Locke

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent -

De theatervoorstelling Locke van het Gentse Compagnie Cecilia haalde tijdens de online uitreiking van de Theaterprijzen 2020 met de voorstelling Locke een prijs binnen. Tom Vermeir en Koen De Graeve mochten in de categorie ‘meest gewaardeerde samenspel’ de prijs in ontvangst nemen.

De theaterprijzen worden al voor de derde keer uitgereikt door de acteursgilde. De acteursgilde verenigt de professionele acteurs en actrices van Vlaanderen, en heeft meer dan 650 leden. Filip Peeters is er de voorzitter van. Vorig jaar gebeurde de prijsuitreiking tijdens een groot feest op het Theaterfestival in Gent in de Vooruit. “Dat wilden we dit jaar opnieuw doen in Brussel maar door Covid-19 leek het ons beter om op safe te spelen en de uitreiking online te laten plaatsvinden”, aldus bestuurslid Michael Pas.

Koen De Graeve en Tom Vermeir waren blij verrast met hun verzilvering in de categorie ‘meest gewaardeerde samenspel’ voor Locke van Compagnie Cecilia. Koen De Graeve bedankte de jury, de stemmers, het publiek en de sector. Tom Vermeir liet weten dat hij blij was dat ze deze prijs gewonnen hadden, aangezien beide acteurs ook apart genomineerd waren voor 'meest gewaardeerde prestatie man.

Dat de twee precies in de categorie ‘meest gewaardeerde samenspel’ de prijs binnenhaalden hoeft niet echt te verwonderen. De Graeve en Vermeir zijn de enige twee acteurs in Locke. Vlak voor de voorstelling laten ze het lot via een spelletje kruis of munt beslissen wie de hoofdrol speelt en wie alle andere rollen vertolkt. Locke speelt nog tot zaterdag 19 september in een drive-in versie in de Gentse haven, maar alle voorstellingen zijn uitverkocht. Later op het jaar volgt nog een reeks voorstellingen in de zalen. De drive-inversie wordt volgend jaar mogelijks hernomen.

Sofie Decleir en Peter De Graef kregen de prijs voor de meest gewaardeerde prestatie vrouw en man voor hun rol in respectievelijk Frontaal en Het koninkrijk van Henry Darger.

Klik hier voor meer info over Locke

Rudy Tollenaere

AANGERADEN
Meest recent