Pakistaanse politiechef onder vuur voor uitspraak over slachtoffer van groepsverkrachting: “Had ze haar huis ’s nachts maar niet moeten verlaten”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Duizenden vrouwen zijn de straat opgegaan in Pakistan uit verontwaardiging over de reactie van een politiechef op de groepsverkrachting van een vrouw. De politieman legde de schuld van het voorval bij het slachtoffer.

Woensdag werden in de stad Lahore twee mannen, een vrouw, en haar kinderen uit hun auto gesleept in Lahore. De daders verkrachtten de moeder in het bijzijn van haar familie, en stalen haar geld en mobiele telefoons. Politiechef Umer Sheikh beschreef het als een fout van de vrouw om überhaupt ‘s nachts haar huis te verlaten, en door een verlaten straat te rijden in plaats van een andere route te nemen.

De verkrachting en de reactie van de politiechef leidden tot verontwaardiging op sociale media. Politici, mensenrechtenactivisten, kunstenaars en advocaten eisten zijn ontslag. “De regering slaagt er niet in vrouwen te beschermen”, hekelde vrouwenrechtenactiviste Ismat Shahjehan op de bijeenkomst in Islamabad. Zaterdag kwamen duizenden mensen op straat in de steden Lahore, Islamabad, Quetta, Karachi en Hyderabad om gerechtigheid voor slachtoffers van verkrachting te vragen.

De regering van de provincie Punjab, waarvan Lahore de hoofdstad is, reageerde aanvankelijk niet op de oproepen tot ontslag. Een assistent van premier Imran Khan schreef op Twitter dat via DNA-tests de daders zijn geïdentificeerd en ze binnenkort worden gearresteerd.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent