“Zelfs collega’s vonden me een boomer”: Sven Ornelis herziet mening over verkeersplannen in steden

 ©  JOE

Vier jaar geleden stuurde Joe-presentator Sven Ornelis (47) een tweet de wereld in dat de circulatieplannen in verschillende steden hem thuis zouden houden, onder meer over dat van Gent. Hij kreeg medestanders, maar ook forse kritiek. Intussen is Ornelis naar Lochristi verhuisd en moet hij zijn mening herzien: “Het door mij verfoeide circulatieplan houdt me niet meer tegen om de stad volop te herontdekken.”

“Sorry Gent, Brussel, Leuven, etc. Jullie haat tegenover auto’s doet mij afhaken. Ik shop en dineer wel buiten de stad. Eigen schuld. Jammer.” Dat was de tweet van radiopresentator Sven Ornelis vier jaar geleden. Er rees toen ongenoegen over het verkeersluwer maken van een aantal steden, waaronder het befaamde circulatieplan in Gent.

LEES OOK. Sven Ornelis zet kwaad bloed: “Zelden zoveel boosheid gekregen”

Ornelis vertelt zondag in een blog hoe hij aanvankelijk achter die tweet stond en geen fan was van die plannen. Hij noemt het pestgedrag tegenover autobestuurders. “Het was een tweet waar heel veel mensen achter stonden, er was immers veel ongenoegen over het circulatieplan in Gent, bij de bezoekers van de stad en bij vele bewoners”, zo schrijft hij. “Maar eerlijk is eerlijk. Minstens zo veel mensen hadden heel veel moeite met mijn uitspraak. Zelfs collega’s op de radio vonden die tweet zo ‘boomer’ als maar kan zijn. Verkeersluwe steden waren volgens hen de oplossing voor veel problemen. Steden zouden door minder auto’s toe te laten veel leefbaarder worden. Gezonder en veiliger.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ornelis werd destijds door schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw uitgenodigd in De afspraak op Canvas. Iets waarvan hij toegeeft dat hij geen beste beurt maakte. Toch bleef hij zitten met hetzelfde idee: zo’n circulatie plan is vervelend. “Ik vond het zonde voor ons, als klanten, maar al zeker voor de horeca en de winkels in de stad. En wees eerlijk: de voorbije jaren bleven er verhalen opduiken van handelszaken, ijssalons, bakkers, restaurants, die de deuren moeten sluiten omdat de mensen de stad niet meer zo makkelijk inkomen. Maar goed, ik woonde in Bonheiden, op het platte land, en ik vond het daar prima.”

Verhuisd

Intussen is Ornelis echter verhuisd naar Lochristi, vlakbij Gent. En merkt: het gaat best makkelijker dan gedacht. Met de fiets, te voet, de bus of de taxi. Zelfs winkelen gaat makkelijk. “Ik was benieuwd of dat in de stad moeilijk of makkelijk zou gaan. Ik gleed zonder verkeersproblemen naar het centrum van Gent. Vlak om de hoek bij de bakker op een pleintje was toch wel een parkeerplek vrij. En de eerste 20 minuten parkeren zijn er gratis. Ruim de tijd om een taartje en wat lekkere macarons te kopen en terug de stad uit te rijden. Alles went, met andere woorden.”

Of hij helemaal zijn kar heeft gekeerd, wil hij niet gezegd hebben. “Maar het door mij zo verfoeide circulatieplan houdt me vandaag in elk geval niet meer tegen om de stad volop te herontdekken”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners