Axel op bezoek bij homokoppel in rusthuis: “Als je vijftig jaar samen bent, is het voor altijd”

 ©  VTM

Axel Daeseleire kijkt er een beetje tegenop om in een rusthuis te gaan logeren vooraleer hij Hof De Beuken in Ekeren binnenstapt voor Axel gaat binnen. Vijf dagen lang leeft hij er samen met bewoners en personeel. En hij praat, onder anderen met het homokoppel Swa (89) en Jacky (94).

Tom Vets en Eva De Poorter

“Ik had destijds een goede band met mijn grootvader, maar hem gaan bezoeken in het rusthuis was elke keer een grote opgave. Ik werd er altijd een beetje zwaarmoedig van. Een ziekenhuisachtige sfeer binnenstappen is voor mij altijd al moeilijk, maar daar hingen bepaalde geuren die ik associeerde met het einde van het leven.” Om maar te zeggen: Axel Daeseleire stond aanvankelijk niet te springen om in het rusthuis te verblijven. “Ik associeerde zulke locaties ook met het gegeven dat het je laatste woonplaats is. Ik kreeg er steeds een huizenhoog terminusgevoel.”

Toch slagen het zorgpersoneel en de bewoners erin om dat idee een beetje om te vormen. Onder anderen het koppel Jacky (94) en Swa (89). Getrouwd zijn ze niet. “Als je al ruim vijftig jaar samen bent, weet je dat het voor altijd is.” Swa brak eind 2018 zijn heup in de badkamer en belandde in een rolstoel. Daarop besloten ze allebei om naar het rusthuis te komen. “Twee heren in een rusthuis is uitzonderlijk, maar we denken wel dat er aanvaarding is bij de anderen.” Nee, dan moest het vroeger stiekemer gaan, wanneer ze gingen dansen in homobars. “Er stond iemand aan de deur op de uitkijk voor het geval er politie zou langskomen. Als die plots opdook, gingen alle heren snel van de dansvloer en braaf op hun stoel zitten.”

Leon komt elke dag bij zijn vrouw Marie-Josee die aan dementie lijdt. Een aangrijpend gesprek. ©  VTM

Axel had ook een aangrijpend gesprek met Leon (88), die zijn dementerende vrouw Marie-Josee (66) elke dag komt bezoeken. De situatie thuis was niet meer haalbaar. “Elke dag kom ik naar hier. Maar haar de klok rond verzorgen, dat ging niet meer”, vertelt de man in de uitzending. Het doet Leon veel pijn. Hij vindt dit leven niet menswaardig meer. “Toen ik Marie-Josee naar hier heb moeten brengen, was mijn leven ten einde. Ik heb alleen nog interesse in haar, al de rest interesseert me niet.”

Uitgestelde aflevering

Wanneer de aflevering over het FPC (forensisch psychiatrisch centrum in Gent) zal verschijnen, is overigens nog niet beslist. Daarin kwam een geïnterneerde pedofiel aan het woord, maar een rechter besliste dat de zender een dwangsom zou moeten betalen, indien die fragmenten werden uitgezonden. VTM heeft beroep aangetekend en wordt binnenkort gehoord in de zaak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook