Minstens 33 doden bij bosbranden aan Amerikaanse westkust, duizenden huizen nog steeds bedreigd

 

 ©  AFP

Al minstens 33 mensen zijn om het leven gekomen sinds midden augustus enorme bosbranden losbarstten aan de Amerikaanse westkust. In de staat Californië stierven 22 mensen, zo blijkt zondag uit cijfers van het publieke agentschap CalFire. In Oregon overleden tien mensen, en in de staat Washington liet een kind het leven. Vermoedelijk zal de tol nog toenemen. In Oregon zijn nog tientallen mensen vermist.

jvhBron: BELGA

Hoewel het koelere weer en de zwakkere wind de brandweer een handje hielpen tijdens het weekend, zijn verscheidene branden in Californië en Oregon nog steeds niet onder controle. Duizenden huizen worden nog steeds bedreigd en tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. In Californië woeden nog steeds zo’n 25 branden, waaronder drie van de vijf grootste branden uit de geschiedenis van de staat.

De branden in de verscheidene Amerikaanse staten hebben naar schatting zo’n 1,8 miljoen hectaren in de as gelegd. De crisis is in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ook een politiek thema geworden. President Donald Trump en vele van zijn Republikeinse partijgenoten wijten de branden aan slecht bosbeheer, de Democraten wijzen ook op de gevolgen van klimaatverandering.

“Het is een combinatie van de twee. Decennia van slecht beheer van de wouden in dit land en onze mislukking om klimaatverandering aan te pakken”, zo vatte de Democratische gouverneur Kate Brown van Oregon de situatie zondag samen op nieuwsprogramma ‘Face the Nation’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten