Ja, er zijn nog tickets voor Gent Festival van Vlaanderen


 

 © Steven Hendrix, Klaas Vandromme

GENT -

Zaterdag 19 september gaat een nieuwe, en heel bijzondere editie van Gent Festival van Vlaanderen van start. Met een uitverkocht OdeGand. Eén ding staat nu al vast: deze editie zal de geschiedenis ingaan als die met de meest explosieve voorbereiding. Maar ook als een ‘kleine, fijne’ editie met de grootst mogelijke impact. Onnodig de oorzaak te vermelden. OdeGand mag dan wel uitverkocht zijn, het programma biedt nog voldoende mogelijkheden. Een selectie. Koop nu al tickets voor het slotevenement Listen to the Lamb. Voor het ook daarvoor te laat is.

OdeGand, Limited edition

Zaterdag 19 september

Spijtig, als u nu nog geen ticket heeft voor OdeGand, dan pikt u er naast. OdeGand wordt een Limited Edition. Klein maar fijn. Drie routes overdag die men te voet of per bootje kan doen. Dat bootje is dit jaar overigens in de ticketprijs begrepen en verzekerd. ’s Avonds een intieme tocht met bootjes door de stad, met op geheim gehouden locaties concertje langs het water. Ook hier: nog niet gereserveerd? Spijtig. Geen vuurwerk ook, geen podium op het water, geen overvolle Gras- en Korenlei.

Morning Dew en Afternoon Delight: concerten op unieke locatie

Zondag 20 september, tuin Karmelietenklooster

Troost. Nogal wat muziekliefhebbers mochten de voorbije maanden ondervinden dat er ook wel voordelen zijn aan evenementen die het niet moeten hebben van massale opkomst en groot spektakel. Op bijzondere locaties in alle rust met een paar honderd mensen kunnen genieten van een concert brengt velen tot het besef dat muziek nog altijd de essentie is. ’s Morgens, en dan bedoelen we 8 en 9u45 speelt het orkest Casco Phil muziek van Bach, Dvorak, Benjamin Britten. Niet alleen vroeg opstaan, ook vroeg tickets reserveren is hier de boodschap.

Op dezelfde locatie van Morning Dew is er ’s namiddags Afternoon Delight. Samen met drie excellente jazzmusici brengt accordeonist, bandoneonist, arrangeur en componist Gwen Cresens eigen composities, maar ook opwindende interpretaties van Bach en Grieg, filmmuziek van Laurel & Hardy en Braziliaanse dansmuziek uit de vorige eeuw: beyond genre.

Collegium Vocale: geen wereldtournee, maar toch thuiskomen voor jubileumfeest

Het wereldberoemde Gentse ensemble van dirigent Philippe Herreweghe viert dit jaar de 50ste verjaardag en zou dat over de hele wereld doen. Niet dus. Gelukkig is er Gent Festival van Vlaanderen, waar ze Collegium Vocale met open armen ontvangen. Naar aanleiding van het Van Eyckjaar componeerde de uit Estland afkomstige componist Arvo Pärt de productie Für Jan Van Eyck. Helaas als u geen ticket heeft voor één van de acht uitvoeringen. Uitverkocht/Wachtlijst.

Ook hier geen paniek: Collegium Vocale brengt nog twee andere producties, waarvoor wel nog tickets beschikbaar zijn: op zondag 27 en maandag 28 september brengt Philippe Herreweghe vijf uitmuntende zangers en teorbist Thomas Boysen mee voor een programma dat gewijd is aan het vijfde madrigaalboek van Carlo Gesualdo. Een teorbe is een snaarinstrument uit de luitfamilie. Ticketinfo.

Op donderdag 1 en vrijdag 2 oktober brengt Alex Potter solocantates van Bach.

Beethoven in zakformaat

Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september, twee keer per dag

Symfonieën worden in normale tijden uitgevoerd met grote orkesten, maar in coronatijden kan en mag dat niet. Laat dat voor Gent Festival van Vlaanderen geen beletsel zijn om in één editie van Gent Festival van Vlaanderen toch alle negen de symfonieën van Beethoven op het programma te zetten. Gent Festival vroeg aan zowat alle grote orkesten van Belgische bodem om een symfonie van Beethoven te brengen in een aangepaste bezetting. Overzicht en tickets.

Nu al reserveren voor slotevenement Listen to the Lamb

Zaterdag 3 oktober, Bijlokesite

Het Lam Gods bestaat uit 12 panelen. Gent Festival van Vlaanderen vroeg aan evenveel Gentse cultuurhuizen om één paneel muzikaal/theatraal te vertalen: Gent Jazz vaardigt Mattias De Craene af die samen met videokunstenaar Rien Coorevits Eva vertaalt., terwijl de broers Pinoy van Peenoise door Democrazy gevraagd werden om iets te doen rond Adam. Ook de Propere fanfare van De Vieze Gasten en CirQ doen hun ding op hun manier. Dat wordt daar wat, op de Bijloke. Lijkt 3 oktober u nog ver af? Kom achteraf niet klagen dat er geen tickets meer zijn.

De volledige programmatie van Gent Festival van Vlaanderen is terug te vinden op www.gentfestival.be

En dan is er ook nog Gustave Van de Woestyne

Nog tot 4 oktober, MSK

Wie al eerder het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) bezocht, botste er zeker al op de opmerkelijke schilderijen van Gustave Van de Woestyne. Reeds toen de schilder nog leefde, verwierf het MSK begin vorige eeuw al een aantal werken. Deze verzameling breidde voortdurend uit en nu pakt het museum uit met een intimistische en bijzondere collectiepresentatie. Alleen al het prachtige zelfportret van de jonge schilder bij het begin van de expo! In aanpalende zalen ontdek je het verhaal van deze van oorsprong Gentse kunstenaar en de intrigerende relatie met zijn broer en schrijver Karel Van de Woestyne. Vergeet absoluut je eigen smartphone of tablet en oortjes niet. Via de ErfgoedApp kan je immers de MSK-tour downloaden. Niet minder dan Wim Opbrouck loodst je dan door de expo terwijl hij fragmenten voorleest uit de memoires ‘Karel en ik’. Deze memoires zijn trouwens ook te koop in de museumshop. Meer info.

Samenstelling: An Rosiers, Rudy Tollenaere, Klaas Vandromme, Steven Hendrix

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent