Mathieu van der Poel en titelverdediger Mads Pedersen passen voor WK wielrennen, Peter Sagan beslist in Parijs

Foto: Photo News

De Belgische selectie hoeft Mathieu van der Poel niet te vrezen op het WK wielrennen in Imola. De Nederlander gaf zelf aan dat hij er niet bij zal zijn en verkiest een hoogtestage en de BinckBank Tour om zich voor te bereiden op de klassiekers in oktober. Ook regerend wereldkampioen Mads Pedersen past voor de lastige omloop in Italië.

LEES OOK.Bondscoach Verbrugghe kiest voor twee kopmannen op WK

Van der Poel kwam met zijn beslissing naar buiten na zijn overwinning in de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico. Bij La Gazzetta dello Sport verklaarde de renner van Alpecin-Fenix dat “het parcours wat te zwaar zal worden.”

Op en rond het circuit van Imola moeten bijna 5000 hoogtemeters overbrugd worden tijdens de wegrit bij de mannen op zondag 27 september.

De Nederlandse kampioen zal tijdens het WK op hoogtestage trekken naar Livigno en daarna gaat het richting de BinckBank Tour, die op 29 september start. Van der Poel staat daarna aan de start in de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

“Het was lastig, maar we moesten een keuze maken,’’ duidt zijn ploegleider Christoph Roodhooft in AD. “Op deze manier willen we proberen dat Mathieu zo sterk mogelijk is in de klassiekerperiode. Het parkoers van het WK is toch vrij lastig. Misschien zelfs iets te lastig.”

Tom Dumoulin is de Nederlandse kopman voor de wegwedstrijd en zal ook in de tijdrit, samen met Jos van Emden, van start gaan. De andere Nederlandse deelnemers aan de WK-wegwedstrijd zijn: Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn, Dylan van Baarle, Pieter Weening, Sam Oomen en Martijn Tusveld.

Bondscoach Koos Moerenhout maakt ten aanzien van Dumoulin voor diens deelname aan de WK-tijdrit nog wel een voorbehoud. “We houden nog wel een slag om de arm over zijn deelname, die hangt af van hoe hij de Tour de France heeft verteerd.” Dumoulin liet onlangs in de Ronde van Frankrijk weten dat hij nu nog niet echt bezig is met het WK. “Eerst nu de Tour, daar focus ik me op. Tot aan Parijs blijft al het andere op de achtergrond. Daarna kijk ik hoe ik ervoor sta. Misschien kom ik heel slecht uit de Tour en heeft het echt geen zin om de tijdrit te doen. Maar misschien doe ik het heel goed in La Planche des Belles Filles en denk ik: waarom ook niet?”.

Mads Pedersen verdedigt titel niet

Huidig wereldkampioen Mads Pedersen maakt geen deel uit van de Deense selectie voor Imola. De winnaar van het WK in Harrogate vindt geen parcours op zijn maat, dus staat hij zijn plekje in de selectie af.

Jakob Fuglsang wordt zo de vooruitgeschoven pion bij Denemarken. “Het parcours is geschikt voor renners die uitblinken in de Ardense klassiekers. Jakob Fuglsang is een van hen”, zegt bondscoach Anders Lund. “Hij gebruikt Tirreno-Adriatico om zich voor te bereiden en zal ook een hoogtestage inlassen. Hij volgt een precies plan.”

De selectie bestaat verder uit Michael Valgren Andersen, Magnus Cort Nielsen, Christopher Juul-Jensen, Mikkel Honoré, Casper Pedersen, Niklas Eg en Jonas Gregaard.

In de tijdrit start Denemarken met Kasper Asgreen en drievoudig wereldkampioen bij de beloften in de discipline Mikkel Bjerg.

Mathieu van der Poel en titelverdediger Mads Pedersen passen voor WK wielrennen, Peter Sagan beslist in Parijs
Foto: BELGA

Sagan twijfelt

Het is nog helemaal niet duidelijk of Peter Sagan volgende week zondag naar het wereldkampioenschap in Imola trekt. De drievoudige ex-wereldkampioen treft er een parcours die niet meteen tot zijn mogelijkheden behoort. Het moet al zwaar meezitten om er een rol te spelen. De Slowaak weigert voorlopig het WK af te blazen. Hij heeft andere zorgen aan zijn hoofd. Eerst wil hij de puntenjacht op Sam Bennett tot een goed einde brengen en pas in Parijs beslist hij of hij de week daarna start in dé koers die hij drie jaar op rij won. PS: op zes ritten van Parijs ligt Sagan 45 punten achter op de Ier van Deceuninck – Quick Step. Dat wordt nog een week zwaar werken in de Alpen.

Mathieu van der Poel en titelverdediger Mads Pedersen passen voor WK wielrennen, Peter Sagan beslist in Parijs
Foto: EPA-EFE
Door jmg, hc
AANGERADEN
Meest recent