Terug uit rode zone? Gratis Corona-test mogelijk op Brussels Airport

 ©  EPA-EFE

Op Brussels Airport is maandagochtend een Covid-19-testcentrum opengegaan. Passagiers die terugkeren uit een rode zone kunnen zich er na aankomst laten testen en krijgen binnen de 24 uur het testresultaat. Eind september, wanneer er op de luchthaven een labo zal opengaan, zullen sneltests mogelijk zijn met resultaat binnen de 3 uur.

blgBron: BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister Philippe De Backer, bevoegd voor de taskforce Testing, kwamen een kijkje nemen bij de opening van het testcentrum op de luchthaven. De Backer roept reizigers op om er gebruik van te maken. “Tachtig procent van de mensen die uit een rode zone terugkomen, laten zich vandaag al testen in een triagepunt. We hopen nu de laatste 20 procent te overtuigen om zich op de luchthaven te laten testen, want er is geen enkele reden om het niet te doen. We maken het systeem zo laagdrempelig mogelijk.”

 ©  Photo News

Momenteel zijn de resultaten van de coronatests binnen de 24 uur gekend. Vanaf eind september, wanneer ook het mobiele lab, dat de analyses ter plaatse uitvoert op een tiental meter van het testcentrum, geïnstalleerd zal zijn, zal het testresultaat al binnen de 3 uur beschikbaar zijn. Het gaat om PCR-tests, waarbij een staal wordt afgenomen in de neus.

Ook vertrekkende passagiers

“Nu kunnen enkel passagiers die terugkomen uit een rode zone en die van de overheid een activatiecode hebben terecht in het testcentrum”, maakt Nathalie Pierard, woordvoerder van Brussels Airport duidelijk, “en ook nog wie niet reist, maar zich moet laten testen in het kader van de contactopsporing en dus een activatiecode heeft.”

Vertrekkende passagiers zullen vanaf eind september (of begin oktober, zodra het lab er is) ook in het testcentrum terecht kunnen. Om bepaalde landen binnen te mogen heb je een bewijs nodig dat je negatief getest hebt voor het virus. Dat bewijsstuk zal je dus na een sneltest in het testcentrum op de luchthaven kunnen krijgen. Dat is niet terugbetaalbaar en kost 135 euro. Een standaardtest waarbij je negen uur op je resultaat moet wachten kost 67 euro.

“Mikken op 5.000 à 6.000 tests per dag”

Het testcentrum bevindt zich net buiten de vertrekhal. Het is een initiatief van Brussels Airport Company, dat een buitenterrein aanbiedt aan Ecolog, een internationale speler, actief in logistiek en crisisbeheer. Ecolog heeft het opgebouwd, baat het uit, neemt de hele investering op zich en probeert die terug te winnen via het geld dat reizigers voor het testen betalen. De federale overheid komt via het Riziv tussenbeide - tests voor Belgen die uit een rode zone terugkomen zijn gratis.

“Het testcentrum mikt op 5.000 à 6.000 tests per dag”, zegt Christoph Schäfer van Ecolog. “Theoretisch zijn we zelfs in staat 10.000 tests op één dag te doen, aan rato van 500 tests per uur. Maar dat is de theorie. In de praktijk zal het dus ongeveer de helft zijn. We zijn twintig uur per dag open en hier werken vijftien à twintig mensen. Het testcentrum is modulair. Indien nodig kan er capaciteit worden bijgebouwd.”

“Service”

Bij de luchthaven weten ze dat er vraag was naar dit testcentrum. De CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist, legt uit: “We zien in bepaalde andere Europese luchthavens waar er zo’n testcentrum is, dat dat heel goed werkt. Zowel aankomende als vertrekkende passagiers zijn vragende partij om snel te weten te komen of ze besmet zijn of niet. We wilden dan ook absoluut deze service aanbieden aan onze passagiers.”

Ook minister Maggie De Block weet dat zo’n testcentrum al succes heeft in andere luchthavens in Europa: “We zien daar dat er een paar duizend mensen per dag zich laten testen. Het is een goed initiatief van Brussels Airport om er ook hier één te installeren. Voor wie uit een rode zone komt, is testen verplicht, maar de mensen kunnen kiezen waar ze zich laten testen. Thuis, of nu de mogelijkheid er is, hier op de luchthaven. Overal zijn er dezelfde terugbetalingscondities.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt