Volledige selectie bekend: Wout van Aert en Greg Van Avermaet zijn de kopmannen bij de Belgen op het WK wielrennen

Wout van Aert en Greg Van Avermaet voeren de Belgische selectie aan  

Wout van Aert en Greg Van Avermaet voeren de Belgische selectie aan  ©  Photo News

Bondscoach Rik Verbrugghe heeft zijn achtkoppige selectie bekendgemaakt voor het WK wielrennen op de weg. Op zondag 27 september zijn Wout van Aert en Greg Van Avermaet de kopmannen in het Italiaanse Imola.

bvc, hc, gvdl

Van Aert en Van Avermaet krijgen Jasper Stuyven en Oliver Naesen mee als luxehelpers. Ook Tim Wellens zal voldoende fit zijn voor een selectie na zijn val op training die hem de Tour kostte. Tiesj Benoot ziet zich beloond door zijn goeie prestaties in de Tour met Sunweb. Pieter Serry en Loïc Vliegen gaan mee als pure helpers op de lastige omloop.

Op de individuele tijdrit zullen Wout van Aert en Victor Campenaerts op vrijdag 25 september aantreden.

Dylan Teuns, Ben Hermans, Xandro Meurisse en Louis Vervaeke staan op de reservenlijst. Yves Lampaert is de stand-in voor de tijdrit als zijn conditie het toelaat.

De selectie van de Belgen voor de wegrit bij de mannen:

Wout van Aert

Greg Van Avermaet

Jasper Stuyven

Oliver Naesen

Tim Wellens

Tiesj Benoot

Pieter Serry

Loïc Vliegen

Bondscoach Rik Verbrugghe  

Bondscoach Rik Verbrugghe  ©  BELGA

Bondscoach Rik Verbrugghe: “Meer kans op medaille in tijdrit dan in wegrit”

Rik Verbrugghe beseft dat zijn kopmannen een superdag nodig zullen hebben op het lastige parcours, ondanks de straffe prestaties bergop van Wout van Aert. “Je kan het niet vergelijken met de Tour. Een sterke tijdrijder als Wout, voor hem is zo’n klim tijdrijden. Op het WK wordt het technisch, je moet geplaatst zijn. Je gaat pieken hebben die je in een algemene klim niet hebt. Die steile pieken zijn mijn bezorgdheid. Ze kunnen het alle twee. Ze weten wat ze moeten doen. Ik moet een team aan de start hebben, we moeten een blok hebben.”

Naar wie moeten we uitkijken bij de concurrentie? “Marc Hirschi is heel goed bezig, Julian Alaphilippe ook. Ik heb ook een sterke Michael Woods gezien in de Tirreno-Adriatico. Het gaat sowieso niet makkelijk zijn. We zijn niet in staat de koers in handen te nemen. De favorieten zijn de echte punchers en klimmers.”

Over de specifieke rol van Oliver Naesen en Jasper Stuyven wou Verbrugghe nog niet veel kwijt. “Ik ga mijn plannen niet volledig prijsgeven. Iedereen kent zijn taak en is er honderd procent mee eens. De finale rijden is voor Naesen en Stuyven normaal wel te lastig. Ze gaan wel ingeschakeld worden. Als het voor Wout en Greg op de limiet is, dan voor de anderen zeker.”

Het drukke programma zorgt ervoor dat er een paar renners pasten voor het WK. “Er zijn renners die ‘neen’ hebben gezegd maar hun ‘neen’ is perfect opgevangen”, verduidelijkt Verbrugghe.

“Wout van Aert en Victor Campenaerts zullen ook het BK overslaan. De rest hangt af van laatste week in de Tour. Ze gaan sowieso op intensiteit moeten trainen en het BK zou daar perfect in passen. Maar dit moet voor iedereen individueel bekeken worden. We gaan het na de Tour nog snel bekijken.”

Verbrugghe beseft dat de kopmannen Van Avermaet en Van Aert mogelijk wat frisheid zullen missen door de zware Tour de France. “Dat is een risico dat we moeten nemen. Het is gewoon een heel druk programma voor iedereen. Maar ben er zeker van dat sterke mannen uit Tour gaan komen, of uit Tirreno. De Tour rijden is zeker geen nadeel.”

 

 ©  BELGA

“Wout van Aert niet moeten overtuigen voor de combinatie weg- en tijdrit”

Philippe Gilbert en Dylan Teuns grijpen naast een selectie. Over Gilbert: “Met zijn ervaring kwam hij in aanmerking maar eergisteren nog gesproken. Hij vond het zelf veel te vroeg. Hij liet liever zijn plaats aan iemand anders.”

Over Teuns: “Hij vindt het erg maar het is na overleg met hem en zijn trainer. Een goede Teuns zou er altijd bij zijn maar in overleg met hem hebben we hem niet geselecteerd zodat hij kan werken naar de klassiekers toe. Als hij WK reed, dan moest hij honderd procent zijn. En er wacht hem nog een lang seizoen.”

Tot slot ziet de bondscoach meer kansen op een medaille tegen de klok dan in de wegrit. “In de tijdrit gaan we voor een medaille. De kans op eremetaal is daar het grootst. Maar ook daar heb je een superconditie nodig. Of ik Wout van Aert moest overtuigen om in zowel de weg- als de tijdrit te starten? Mijn idee was dat hij ze beiden reed maar heb hem dat niet gezegd. Hij is er dan zelf mee afgekomen. Dus heb hem niet moeten overtuigen, neen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten