“ByteDance verkoopt TikTok aan Oracle”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Het Chinese techbedrijf ByteDance verkoopt de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten aan softwarebedrijf Oracle. Dat zeggen verschillende Amerikaanse media maandag.

Oracle wordt TikToks “vertrouwde techpartner”, meldde de Wall Street Journal, onder vermelding van een anonieme bron. Ook The Washington Post en NBC melden dat Oracle is gekozen nadat TikTok het bod van Microsoft had afgewezen.

Microsoft maakte eerder op zondag (lokale tijd) bekend dat de keuze niet op haar was gevallen. “ByteDance heeft ons vandaag laten weten dat ze de Amerikaanse activiteiten van TikTok niet aan Microsoft zullen verkopen. We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor TikTok-gebruikers en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen”, zei Microsoft in een persbericht.

China gekant tegen verkoop

Bytedance onderhandelde met diverse partijen om TikTok van de hand te doen sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand dreigde de video-app te verbieden als die niet zou worden verkocht. De VS vrezen immers dat alle persoonlijke data die de app vergaart, bij de Chinese overheid terechtkomen. Als de verkoop niet voor aanstaande dinsdag rond is, verbieden de VS het platform.

Het Chinese bedrijf heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China. Peking had eerder al te verstaan gegeven gekant te zijn tegen een gedwongen verkoop van de Amerikaanse activiteiten van de video-app. Chinese functionarissen denken dat een gedwongen verkoop zowel ByteDance als de Chinese overheid zwak zou doen overkomen tegenover druk uit Washington, aldus de ingewijden aan Reuters. Zij willen anoniem blijven vanwege de gevoelige situatie.

LEES OOK. Geen zin in oorlog met Donald Trump: TikTok-kapitein verlaat het schip (+)

AANGERADEN