Novak Djokovic blikt terug op diskwalificatie US Open: “Ik heb de umpire direct opgebeld om te checken of ze ok was”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Novak Djokovic is deze week aan de slag op het Masters 1.000 toernooi van Rome. Hij wil er de teleurstelling over zijn diskwalificatie op de US Open doorspoelen, al zal hij het voorval voor altijd meedragen. De Serviër nam ook persoonlijk contact op met umpire Laura.

LEES OOK. (N+) Eén dom moment, veel grote gevolgen: de uitsluiting van Novak Djokovic heeft niet alleen impact zijn eigen carrière

Djokovic werd uit het toernooi gezet nadat hij in zijn kwartfinale tegen de Spanjaard Pablo Carreno Busta uit frustratie (per ongeluk) een bal op een lijnrechter had geslagen. De vrouwelijke umpire werd geraakt op het strottenhoofd en was even groggy.

“Ik denk niet dat ik het ooit zal vergeten. Het is een van die dingen die je voor de rest van je leven meedraagt”, vertelde de nummer 1 van de wereld op een persmoment. “Het was heel ongelukkig dat ik een umpire raakte op een heel vreemde plaats. Ik had veel spijt dat ik haar deze schok en dit trauma bezorgde, want zij verdiende dit op geen enkele manier.”

Djokovic zegt dat hij de umpire opbelde om te vragen hoe het met haar ging. “Ik heb Laura meteen opgebeld om te checken of alles ok was. Dat vond ik belangrijk. Het ging goed, dus dat was een opluchting. En uiteraard heelt de tijd zo’n voorvallen.”

Pluim voor Zverev en Thiem

De Serviër is een viervoudig winnaar in Rome en botst er mogelijk op Rafael Nadal, de Spaanse gravelkoning die er eveneens Roland Garros voorbereidt. “Hoe sneller ik weer in competitie treed, hoe sneller ik dit een plaats zal kunnen geven”, benadrukte hij. “Ik kan niet beloven of garanderen dat ik nooit meer iets gelijkaardig zal doen in mijn leven. Maar ik ga zeker mijn best doen dat het niet meer gebeurt.”

De eindzege op de US Open ging uiteindelijk naar Dominic Thiem, die Alexander Zverev versloeg in de finale. Djokovic zegt onder de indruk te zijn van de manier waarop beide tennissers met elkaar omgingen, vooral de match. “Allebei vochten ze voor hun eerste grandslamtitel, en allebei brachten ze heel wat energie naar de court, maar nooit was er sprake van een gebrek aan respect naar elkaar toe. Na de match omhelsden ze elkaar en vertelden mooie dingen over elkaar. Dat vond ik het meest opvallende, die appreciatie, het respect, de vriendschap die ze toonden.”

Novak Djokovic blikt terug op diskwalificatie US Open: “Ik heb de umpire direct opgebeld om te checken of ze ok was”
Foto: EPA-EFE
  • AANGERADEN