Vereniging Sportartsen na incident Romain Bardet: “Wielrennen volgt eigen regels over hersenschudding niet”

Romain Bardet viel, zwijmelde nadien maar werd toch weer op de fiets gezet. ©  PRESSE SPORTS

Hans Jacobs

Wat er enkele dagen geleden gebeurde met Romain Bardet – intussen moeten opgeven uit de Ronde van Frankrijk na een hersenschudding na een val – stemt tot nadenken, zegt sportdokter Tom Teulingkx, voorzitter van Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) en ook lid van de medische commissie van Cycling Vlaanderen. “De wielersport heeft heldere regels in verband met een hersenschudding, maar ze worden niet altijd gevolgd. Elke renner met een vermoedelijke hersenschudding moet onmiddellijk uit de koers of training worden gehaald en een dringende medische controle ondergaan. Romain was versuft en kon zijn evenwicht niet bewaren, zelfs niet zittend, want hij leunde tegen het been van een politieman. Toen de renner overeind wou komen, viel hij opnieuw. Als je dat ziet bij een sporter, met name na een klap op het hoofd, moet je rekening houden met een hersenschudding en op een arts wachten. Dat is niet gebeurd.”

De Vereniging voor Sport-en Keuringsartsen heeft naar eigen zeggen bewust gewacht om te reageren op het incident met Bardet omdat ze niet alle details kende, maar vindt het intussen “tijd voor een krachtige oproep” om zo snel als mogelijk een renner te onderzoeken bij een mogelijke hersenschudding. “Uit een mri-scan bleek dat hij naast een hersenschudding ook een hersenbloeding had. Die was beperkt, anders had het incident nog erger kunnen aflopen.”

Wie er in de fout gaat? “Alleszins de renner niet. Natuurlijk willen veel competitiesporters na een val doorgaan, zeker als je een favoriet bent in de meest prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld. Maar na een klap op het hoofd kán een sporter zijn fitheid niet inschatten, juist vanwege het risico op een verstoord denkvermogen. Maar minstens drie of vier renners die gestopt zijn, zien hoe Romain zwijmelt, opnieuw valt en vervolgens door twee niet-renners op de fiets wordt gehesen en opnieuw in de race geduwd. Minstens één collega had daar tegenin moeten gaan. Misschien is er verbaal protest geweest — we horen niet of deze renners iets zeggen en, zo ja, wat — maar ingrijpen deden ze niet.”

“Nog meer vragen hebben we over ASO, de organisator van de Tour. ASO zou erop moeten toezien dat renners na een zware val snel een medische controle kunnen krijgen door een arts in een volgwagen kort achter het peloton ter beschikking te houden. Stewards en andere koersmedewerkers moeten EHBO kunnen verlenen. Dat houdt in dat ze oog hebben voor een medische noodsituatie, symptomen van een mogelijke hersenschudding bijvoorbeeld, en dat ze die situatie kunnen stabiliseren tot een arts arriveert.”

Het gaat overigens niet enkel over wielrennen, zegt dokter Frank Pauwels, voorzitter van Gezond Sport Vlaanderen. “Wielrennen is niet de enige sport waarin het risico op hersentrauma’s nog onderschat wordt, vooral als het hoofd niet bloedt. Ook in het voetbal wordt het in zo’n situatie nog vaak aan de sporter zelf overgelaten om te beoordelen of alles weer oké is, als er geen camera of arts in de buurt is.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten