Zware schorsing dreigt voor AA Gent-verdediger Ngadeu

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag een schorsing van vijf wedstrijden (waarvan vier effectief) gevorderd tegen Michael Ngadeu. De AA Gent-verdediger, die afgelopen weekend rood kreeg voor een kopstoot richting een tegenstrever, riskeert ook een boete van 4.500 euro (waarvan 4.000 euro effectief).

In de Oostkantons werd Ngadeu uitgesloten in de 73e minuut na een opstootje met Eupen-verdediger Jordi Amat vlak voor een vrije trap. De Kameroense verdediger gaf een duw aan Amat, gevolgd door nog meer duw- en trekwerk. Ngadeu deelde vervolgens een kopstoot uit aan Amat, zo stelden scheidsrechter Verboomen meteen en bondsprocureur Verhaegen op de tv-beelden vast.

Het feit dat er mogelijks provocatie plaatsvond, vindt het Bondsparket geen verzachtende omstandigheid. Verhaegen ziet zelfs een verzwarend element. Ngadeu verliet immers niet meteen het veld na het ontvangen van de rode kaart, maar protesteerde. Tot drie keer toe ging de verdediger van de Buffalo’s verhaal halen bij de ref, aldus de bondsprocureur. En ook met spelers van Eupen en Jordi Amat zelf ging Ngadeu in discussie. “Het duurt bijna 2 minuten voordat het veld wordt verlaten”, aldus Verhaegen, die voor de overtreding zelf vier wedstrijden schorsing (waarvan één voorwaardelijk) en 3.500 euro boete (waarvan 500 euro voorwaardelijk) vraagt. Zijn negatieve houding achteraf dreigt hem nog een speeldag schorsing en 1.000 euro boete extra op te leveren.

AA Gent kan beslissen de strafvordering te weigeren, waardoor club en speler dinsdag voor het Disciplinair Comité kunnen verschijnen om een lichtere straf te bekomen.

Onana (Moeskroen) riskeert twee speeldagen schorsing

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft drie speeldagen schorsing (waarvan twee effectief) en 2.500 euro boete (waarvan 2.000 euro effectief) voorgesteld als minnelijke schikking voor Jean Onana. De middenvelder van Moeskroen kreeg zondagavond in de derby tegen Kortrijk rechtstreeks rood.

Net voorbij het halfuur in het Guldensporenstadion streden Onana en KVK-spits Mboyo om het leer op het middenveld. De jonge middenvelder van Moeskroen won het stevige duel, maar landde met de studs vooruit vol op de enkel van Mboyo. Na consultatie van de videobeelden trok scheidsrechter Van Damme de rode kaart.

Door de vordering van het Bondsparket dreigt Onana de thuiswedstrijd tegen AA Gent (19 september) en Charleroi (27 september) te moeten missen. Als Moeskroen het niet eens is met die strafmaat, verschijnen club en speler dinsdag voor het Disciplinair Comité

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN