“Komen jullie onze jobs afpakken?” Siska Schoeters vraagt het de vluchtelingen zelf

Siska Schoeters gaat onder andere langs bij de familie van Maryam, die al 22 jaar in België woont. Foto: VRT

“Zijn er niet heel veel terroristen onder jullie?” Van een gedurfde vraag gesproken. Wereldwijd zijn 70,8 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. Dinsdagavond ontvangt Siska Schoeters acht van hen in ‘Durf te vragen’.

Vier jaar nadat hij hier is aangekomen, bezoekt Schoeters met de Iraakse Kararr (34) het vluchtelingencentrum waar hij destijds verbleef. Karrar is geboren en getogen in Bagdad, maar daar werd de grond hem in 2015 te heet onder zijn voeten. Hij is namelijk niet gelovig. Online uitte hij zich als fervent atheïst en tegenstander van de sjiitische Dawa-partij, wat hem niet in dank werd afgenomen. Vluchten was de enige uitweg. Via Turkije belandde hij met een bootje in Griekenland en uiteindelijk in België. Intussen woont hij in het Oost-Vlaamse Lochristi.

Schoeters gaat ook langs bij Maryam (32) en haar gezin in Hasselt. Als een meisje van 10 kwam zij in België aan, tijdens een van de strengste winters die we hier ooit hebben meegemaakt. Samen met haar ouders en twee zussen was ze weggevlucht uit Afghanistan. Haar vader was een felle tegenstander van de moedjahedien en later de taliban. Het maakte hem tot een doelwit. Maryams moeder mocht niet meer gaan werken, zijzelf en haar zussen mochten niet meer naar school.

Het gezin vluchtte naar Pakistan en nam daar het vliegtuig naar België. Intussen woont Maryam hier al 22 jaar, maar nog steeds krijgt ze te maken met een hoop vooroordelen. De vragen die ze voorgeschoteld krijgt, zijn dan ook niet altijd even subtiel. “Zijn jullie hier om onze job af te pakken?”

Durf te vragen, Eén, 20.40 uur

Door Wout Desmytere
AANGERADEN