‘Opa’ Alejandro Valverde (40) bereidt zich in Tour rustig voor op… WK in Imola

Foto: EPA-EFE

Voor wie het nog niet in de gaten heeft: Alejandro Valverde (40) rijdt wel degelijk mee. De ‘opa’ van dit peloton staat zelfs twaalfde. Dat is maar drie plaatsen lager dan de kopman van Movistar, Enric Mas. “Ik had zondag een goede dag. De allereerste.”

LEES OOK (N+). “Heeft iemand Movistar nog gezien? Veel treuriger dan de Spaanse ploeg kan je niet door de Tour rijden”

Bij de wereldkampioen van Innsbruck 2018 is het zoals bij alle oudjes: een slechte dag, gevolgd door een goede. Niet dat Valverde naar Nice afzakte met de bedoeling in deze Tour alles aan flarden te rijden en nog eens te tonen dat hij en niemand anders de patron is van Movistar. Vijf jaar geleden stapte hij als derde op het podium van de Champs-Elysées en ook hij besefte toen dat dit hét absolute maximum was dat hij in de Tour kon bereiken. De Spaanse veteraan is wel op weg om eventueel een achtste keer de top tien te halen. “Dat interesseert me niet. En al zeker niet in zo’n samengedrukte competitie als nu het geval is. Ik ben al blij dat ik op Le Grand Colombier voor het eerst redelijk makkelijk voorin kon blijven.”

Het was een goedgeluimde Valverde die, geflankeerd door kopman Enric Mas, vanuit een hotel in Voiron een videoconferentie hield, uitsluitend in het Spaans. Zo gaat dat altijd bij El Imbatido. Met het goede gevoel van zondag in de Jura sloeg ook zijn humeur in positieve zin om. Op de eerste rustdag in La Rochelle vroeg hij zich nog af wat hij hier eigenlijk kwam uitspoken.

Vijfde ritzege

Voor Valverde is het anders dan vorig jaar, toen hij samen met Mikel Landa en Nairo Quintana op en naast de fiets ruziemaakte voor het kopmanschap. Desnoods reden ze achter elkaar, zoals in die rit in Valloire, waar de Colombiaan won. “Deze Tour rijd ik als voorbereiding op het WK, de Ardennenklassiekers en de Vuelta. Met het oog op Imola is het de bedoeling dat ik hier goed uitkom. Al neem ik aan dat Spanje zich daar wel presenteert met meerdere kopmannen.” Ook dat is onzin, want nationaal coach Pascual Momparler houdt het bij de tactiek van Innsbruck, zodat Valverde tegen heug en meug opnieuw bij de favorieten gerekend wordt.

‘Opa’ Alejandro Valverde (40) bereidt zich in Tour rustig voor op… WK in Imola
Foto: Photo News

Als het even kan, wil Valverde wel voor een vijfde ritzege in de Tour gaan, maar hij denkt dat ook dit nu te hoog is gegrepen. “Ik sta op nog geen zeven minuten van Roglic. Dat is net te dicht om vrije baan te krijgen in de ontsnapping van de dag. Mijn taak is hier duidelijk afgebakend: ik probeer zo dicht mogelijk bij kopman Mas te blijven. Om Enric rustig te houden, wat metier door te spelen en vooral te depanneren indien hij een lekke band heeft of een ander mechanisch defect. Het gaat er in deze Tour zo snel toe dat één tegenslag je uit koers kan gooien voor een leuke ereplaats.”

Valverde heeft wel geen hoge pet op van de manier waarop Jumbo-Visma in de bergritten tekeergaat. “Het is een afvallingskoers van drie weken lang. Wie onder dit moordende tempo aanvalt, delft zijn eigen graf. Vraag het Adam Yates maar, die op Le Grand Colombier een poging ondernam. Ach, doe mij maar het wielrennen van vier à vijf jaar geleden. Toen kon je in deze koers nog aanvallen, tactisch spelen. En de toeschouwer had er ook nog wat aan.”

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN