Trump houdt indoor verkiezingsrally, tegen coronaregels in: “Als je kan relschoppen, kan je ook komen luisteren naar president”

Bron © BELGA

De Amerikaanse president Donald Trump houdt zondagavond lokale tijd zijn eerste grote verkiezingsrally in maanden die volledig binnen plaatsvindt, en dat ondanks lokale regels die bijeenkomsten binnen van meer dan 50 mensen verbieden.

De bijeenkomst vindt plaats in een fabriek in Henderson, Nevada, en komt er net nu de VS de 200.000 coronadoden naderen. Gisteren vielen nog 714 doden in één dag. Hoewel het aantal besmettingen in dalende lijn zit, hameren gezondheidsdeskundigen erop dat afstand houden nog steeds broodnodig is om een krachtige heropleving van het virus te voorkomen.

“Als je op straat kan protesteren, kan gokken in een casino of kleine bedrijven kan platbranden tijdens rellen, dan kun je onder het eerste amendement vreedzaam samenkomen om te luisteren naar de president van de Verenigde Staten”, zei Tim Murtaugh, de communicatiedirecteur van Trumps campagne in een verklaring.

In strijd met regels

Tijdens het evenement zouden temperatuurcontroles worden uitgevoerd en maskers en handdesinfecterend middel worden uitgedeeld. Op beelden van het evenementen zijn de toeschouwers die prominent in beeld waren en zich achter Trump bevonden mét mondmasker te zien. Maar een ander camerastandpunt toont dat merendeel van de toeschouwers er geen droeg.

Kathleen Richards, een woordvoerder van de stad Henderson, vertelde CNN dat het evenement in strijd is met de COVID-19-regels van de staat en dat de uitbater van de fabriek zijn bedrijfsvergunning dreigt te verliezen. Ook de gouverneur van de staat, de Democraat Steve Sisolak, gaf Donald Trump een veeg uit de pan. De president “lijkt te zijn vergeten dat dit land nog steeds middenin een wereldwijde pandemie zit”, twitterde hij. “Dit is een belediging voor elke inwoner van Nevada die de richtlijnen heeft gevolgd en offers heeft gebracht”, zei Sisolak. “Het is ook een directe bedreiging voor alle recente vooruitgang die we hebben geboekt en kan ons mogelijk terugwerpen.” De gouverneur stelde tot slot dat de acties van Trump “talloze levens in gevaar brengen.”

De vorige indoor-rally van Trump vond plaats in Tulsa, Oklahoma, waarna de stad een piek zag in coronagevallen.

AANGERADEN