Simultane operaties in Italië en België: leden van de Siciliaanse maffia opgepakt in Maasmechelen, Luik en La Louvière

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

/ Maasmechelen -

De federale gerechtelijke politie van Luik heeft dinsdagochtend gelijktijdig drie huiszoekingen uitgevoerd in Maasmechelen, Luik en La Louvière, waar in elke woning telkens een arrestatie werd verricht. Het gaat om arrestaties in een maffiadossier over moorden en moordpogingen. De actie in ons land gebeurde in opdracht van de Italiaanse gerechtelijke autoriteiten. Dat heeft het federaal parket dinsdagnamiddag bekendgemaakt.

Tijdens de huiszoekingen zijn een wapen en munitie in beslag genomen. Deze huiszoekingen werden gecoördineerd door het federaal parket in samenwerking met de betrokken lokale parketten, onder leiding van de onderzoeksrechters.

In ons land werden Antonio B., Calogero F. en Carmelo N. in de boeien geslagen. Tegen hen was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. In Sicilië werden nog vier verdachten opgepakt. Het dossier gaat onder meer over twee moorden in Luik, een moordpoging in Luik, een dubbele moordpoging in Favara, een gemeente in de Siciliaanse provincie Agrigento en nog twee moorden in Favara. Er is verder sprake van nog twee moordpogingen.

Volgens het Italiaanse gerecht gaat het om vijf moorden en vijf moordpogingen, waarvan sommige er nooit gemeld zijn. De feiten in het Luikse dateren van 14 september 2016 en van 3 mei 2017. De afrekeningen zijn een gevolg van een vete tussen twee rivaliserende maffiaclans, namelijk die van Bellavia en van Di Stefano. Tussen 2015 en 2018 was er in de straten van Luik en van Favara een waar bloedvergieten aan de gang. In België en in Italië vonden in totaal bijna twintig huiszoekingen plaats, waarbij zo’n honderd politiemensen uit beide landen zijn ingezet.

Op 14 september 2016 werden twee mannen in Outremeuse vanuit een voorbijrijdende wagen onder vuur genomen. Mario Jakelich uit het Siciliaanse Porto Empedocle kreeg een kogel in het hoofd en stierf ter plekke. Maurizio Distefano overleefde de aanslag en raakte zwaargewond. Enkele weken later, namelijk op 26 oktober 2016, werd Carmelo Ciffa in Favara doodgeschoten. Volgens de Italiaanse politie was dat een vergelding voor de aanslag op Distefano in Luik. Op 3 mei 2017 werd in Sclessin (Luik) pizzeria-uitbater Baldassare Sorce neergeschoten.

In Favara was er op 23 mei 2017 een dubbele moordpoging op Carmelo Nicotra en Maurizio Distefano. Bakker Carmelo Nicotra uit Luik was op zakenbezoek in Favara. Hij overleefde dertig kogels, die met een kalasjnikov waren afgevuurd. Hij had alleen verwondingen aan zijn benen opgelopen. Op 8 maart 2018 kwam metselaar Emanuele Ferraro om het leven. De afrekeningen hadden allemaal te maken met drugshandel. Enkele maanden geleden werden onder de grond in het Siciliaanse platteland een kalasjnikov en munitie teruggevonden, die aan de bloedige vete kon gelinkt worden.

Door adm, jvh
AANGERADEN