Hof van Cassatie: “Er moet nieuw proces komen over euthanasie van Tine Nys”

© Het Nieuwsblad

Er komt een nieuw proces over de euthanasie op Tine Nys. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist. Joris Van Hove (59), de arts die de euthanasie uitvoerde, moet voor een burgerlijke rechtbank verschijnen die zal oordelen of hij een fout maakte. In januari werd Van Hove nog samen met twee andere artsen vrijgesproken op een assisenproces.

Cedric LagastBron: Eigen berichtgeving

Van Hove werd op 31 januari samen met dokters Lieve Thienpont en Frank De Greef vrijgesproken van gifmoord. Dat proces kwam er nadat de familie van Tine Nys een klacht had neergelegd, over de manier waarop de euthanasie op de vrouw in 2010 was uitgevoerd. Volgens de familie had de vrouw nooit euthanasie mogen krijgen.

Twee weken na die vrijspraak van de artsen door de volksjury stapte de familie van Tine Nys naar het Hof van Cassatie. “De familie wil gerechtigheid”, zei hun advocaat Joris Van Cauter. Ze eisten een nieuw proces.

Tine Nys  ©  vrt

De klacht ging dit keer enkel over dokter Joris Van Hove, de arts uit Sint-Niklaas die de euthanasie in 2010 uitvoerde. Hij had zich daarbij moeten laten adviseren door twee onafhankelijke artsen. Maar volgens de familie was er een probleem met één van die beide adviezen, namelijk dat van huisarts Frank De Greef.

De jury had geoordeeld dat De Greef door de andere twee betrokken artsen misleid was.

LEES OOK. “Vader van Tine Nys doorbreekt de stilte: “Zo’n proces heb ik nooit gewild”

Het Hof van Cassatie heeft nu het oordeel van het assisenhof verbroken, omdat het arrest over Joris Van Hove onvoldoende gemotiveerd was. De arts werd “bij redelijke twijfel” vrijgesproken door de jury. De jury vond dat er twijfel was of Van Hove de euthanasiewet wel had nageleegd.

Maar Cassatie vindt nu dat de reden van deze twijfel onvoldoende gemotiveerd is: “Het hof van assisen concretiseert niet waarom er twijfel is. De enkele vaststelling dat er twijfel is, laat de eisers niet toe de beslissing te begrijpen”, aldus het arrest.

LUISTER. “Podcast ‘De Stemmen van Assisen’ over het euthanasieproces van Tine Nys.”

“Een eerlijk proces vereist dat zowel de burgerlijke partij als de publieke opinie in staat worden gesteld om de beslissing van de jury te begrijpen.”

Het Hof van Cassatie vindt daarom dat Van Hove opnieuw moet terechtstaan. Dat wordt geen assisenproces. Omdat het openbaar ministerie geen cassatieberoep aantekende, zijn de drie artsen definitief vrijgesproken op strafrechtelijk vlak.

Er komt nu een burgerlijk proces, met drie beroepsrechters voor de rechtbank in Oost-Vlaanderen. De inzet van dat proces is niet of de dokter een celstraf moet krijgen. Wel of Van Hove een fout maakte, en bijgevolg een schadevergoeding moet betalen aan de familie van Tine Nys.

Beluister hier de podcast die onze krant eerder uitbracht over het proces van Tine Nys

Aangeboden door onze partners