President Trump: “Palestijnen zullen wel toetreden tot vredesdeal, anders blijven ze in de kou staan”

Bron © BELGA

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de Palestijnen uiteindelijk zullen toetreden tot een deal voor vrede met Israël. “Anders blijven ze in de kou staan”, zei Trump voorafgaand aan een ondertekeningsceremonie in het Witte Huis voor een overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

“De Palestijnen zijn erg moeilijk in de omgang”, voegde Trump toe. De president merkte op dat hij een groot deel van de financiële steun van de VS aan de Palestijnen had geschrapt, en hij zet zijn steun voor dat beleid voort. “De Palestijnen zullen uiteindelijk ook binnenkomen. En er zal vrede zijn in het Midden-Oosten, zonder dom te zijn en iedereen neer te schieten, iedereen te vermoorden en bloed in het zand te hebben”, zei Trump op Fox News.

Trump ontvangt dinsdag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein in het Witte Huis. De VAE en Israël zullen er een deal ondertekenen over het normaliseren van de onderlinge relatie. Dat akkoord kwam tot stand na Amerikaanse bemiddeling. “Iedereen zei dat het onmogelijk was”, zei Trump, die bij het programma Fox & Friends opmerkte dat hij vorige week twee keer is genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede.

Trump wil Emiraten best geavanceerde gevechtsvliegtuigen verkopen

Trump liet ook weten dat hij best geavanceerde F-35-gevechtsvliegtuigen wil verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten, hoewel dat gevoelig ligt bij Israël. “Ik zou er persoonlijk geen probleem mee hebben”, zei hij bij Fox News. Dat zou volgens hem goed uitpakken voor de werkgelegenheid in de VS.

Trump zei dat Arabische landen als de VAE erg rijk zijn, en dat het goed voor de VS is om spullen te verkopen. “Weet je wat ik heb geleerd over militaire apparatuur? Je verkoopt het vandaag en is het morgen verouderd”, stelde hij. “Dan zeg je opeens: we hebben een nieuw vliegtuig. Een nieuw en beter vliegtuig.”

Palestijnen protesteren tegen toenadering tussen Israël en Golfstaten

Honderden Palestijnen hebben dinsdag dan weer op de Westelijke Jordaanoever geprotesteerd tegen de toenadering tussen Israël enerzijds en de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein anderzijds. De betogers zwaaiden tijdens demonstraties in onder andere Hebron, Tulkarem en Jenin met Palestijnse vlaggen en hadden borden met slogans als “Nee tegen normalisering van bezettingsmacht” mee.

De normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, ook de rijke Golfstaten, is een prioriteit van president Trump. Zijn regionale strategie is erop gericht om Iran, vijand van Washington en van Israël, in bedwang te houden. De Palestijnen bestempelden het aanknopen van diplomatieke relaties met Israël als “verraad aan Jeruzalem, de al-Aqsamoskee en de Palestijnse zaak”. Ook Iran en Turkije uitten al scherpe kritiek.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent