Uitslag etappe 16 Tour de France. Duits talent Lennard Kämna wint in Villard-de-Lans, Pogacar kietelt (tevergeefs) leider Roglic

Foto: BELGA

Lennard Kämna won de zestiende rit in de Tour, een bergrit met aankomst in Villard-de-Lans. De 24-jarige Duitser van Bora-hansgrohe arriveerde solo na een vlucht met 23 renners. Tadej Pogacar probeerde nog wat tijd terug te nemen op de klim naar de finish, maar Primoz Roglic bleef mooi in zijn wiel.

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Benoît Cosnefroy

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Meteen na de start kwam er verwachte spervuur van demarrages en toen een groep van 35 zich vormde, leek de goede vlucht vertrokken. Helaas. Maar meteen na de hergroepering konden vijftien renners ontsnappen: Andrey Amador en Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Lennard Kämna en Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol (EF Education First), Winner Anacona en Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Imanol Erviti en Carlos Verona (Movistar), Matteo Trentin (CCC), Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Nicholas Roche (Team Sunweb) en Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept).

Drie renners konden nog de oversteek maken: onze landgenoot Tiesj Benoot en zijn Sunweb-ploegmaat Casper Pedersen en Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept). Het peloton liet begaan, maar een vijftal achtervolgers wilden nog vooraan geraken: Pavel Sivakov (Ineos), Nielson Powless (EF Cycling) Simon Geschke (CCC), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) en Romain Sicard (Total Direct Energie).

Op de top van de Col de Porte (op 97,5 km van de finish) scheidden Rolland en Geschke zich even af, maar lieten zich daarna weer inlopen. Een goede twintig kilometer later kwamen de achtervolgers op de Côte de Revel aansluiten vooraan. Met 23 moesten ze het dan maar uitvechten voor de zege.

In het begin van de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (1ste categorie, 11,1 km aan 6,5%) demarreerde Pacher. Op 4,7 km van de top kwamen Alaphilippe, Carapaz, Kämna en Reichenbach aansluiten. Op 2 km van de top probeerde Carapaz het. Alaphilippe kwam aansluiten, net als Kämna en Reichenbach. Waarna Carapaz weer versnelde en Alaphilippe er af moest.

Op de top kwam Kämna als eerste boven, een paar seconden later gevolgd door Carapaz. Reichenbach en Alaphilippe volgden wat verderop maar verloren meer en meer terrein.

In de afdaling reed ook Kämna verder weg van Carapaz en het toptalent hield stand op de klim naar Villard-de-Lans. Een knappe zege voor de 24-jarige Duitser van Bora-hansgrohe, die eerder een rit won in het Critérium du Dauphiné. Carapaz werd tweede op 1’28”, Reichenbach derde op 1’56”. Tiesj Benoot werd finaal zevende, Alaphilippe pas tiende.

Wie reed zich nog in de kijker?

Julian Alaphilippe trok weer in de aanval, op zoek naar een tweede ritzege. Maar de Fransman van Deceuninck-Quick-Step moest in de finale lossen. Die topconditie is er nog niet en het is de vraag of die er zal zijn tegen het WK volgende week zondag, waar hij toch wordt beschouwd als een van de topfavorieten.

Uitslag etappe 16 Tour de France. Duits talent Lennard Kämna wint in Villard-de-Lans, Pogacar kietelt (tevergeefs) leider Roglic
Julian Alaphilippe. Foto: BELGA

De jarige Wout van Aert controleerde het opnieuw voor Jumbo-Visma en hield in de klim naar de finish het tempo weer heel strak. Wat de andere Belgen betreft: Tiesj Benoot was de enige die mee was in de vlucht van 23. De conditie wordt steeds beter, maar meedoen voor de zege zat er niet in.

Pierre Rolland kwam als eerste boven op de Col de Porte en de Côte de Revel. De ervaren Fransman van B&B Hotels-Vital Concept telt nu evenveel punten voor de bergprijs dan Benoît Cosnefroy maar die mag de bolletjestrui houden omdat hij meer dan zijn landgenoot als eerste bovenkwam op een col van eerste categorie.

Uitslag etappe 16 Tour de France. Duits talent Lennard Kämna wint in Villard-de-Lans, Pogacar kietelt (tevergeefs) leider Roglic
Pierre Rolland en Tiesj Benoot. Foto: EPA-EFE

Wat deden de favorieten?

Die hielden zich gedeisd tijdens de rit, maar op de korte klim naar de finish in Villard-de-Lans probeerde Tadej Pogacar het toch. Primoz Roglic bleef echter probleemloos in het wiel.

Guillaume Martin (elfde in de rangschikking) probeerde op de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte tijd terug te nemen, maar werd tot de orde geroepen door Jumbo-Visma.

Titelverdediger Egan Bernal, al uitgeschakeld voor een nieuwe eindzege na zijn inzinking zondag op de Grand Colombier, maakte zich nuttig voor zijn team door drinkbussen te halen. Op de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte liet hij het peloton lopen. In de hoop dat hij de komende dagen een vrijgeleide krijgt voor de ritzege? Morgen misschien al in de koninginnenrit? Of is het echt einde verhaal in deze Tour?

Uitslag etappe 16 Tour de France. Duits talent Lennard Kämna wint in Villard-de-Lans, Pogacar kietelt (tevergeefs) leider Roglic
Pogacar kon geen tijd terugnemen op Roglic. Foto: BELGA

Verder nog iets dat u moet weten?

Het zit Groupama-FDJ niet mee. Manager Marc Madiot zag eerder al alle hoop op een Tourpodium wegvallen na de zoveelste inzinking van Thibaut Pinot. Die zit wel nog in koers, maar het jonge talent David Gaudu niet meer. Die moest al snel lossen en gaf later gedesillusioneerd op.

In de strijd om de groene trui probeerde Peter Sagan meermaals mee te gaan in de vlucht, maar Sam Bennett volgde hem als een schaduw. Doordat vluchter Matteo Trentin de volle buit pakte in de tussenspurt nadert hij wel op het duo. De Italiaan van CCC heeft wel nog 60 punten achterstand op leider Bennett en 15 op Sagan.

Uitslag

1. Lennard Kämna (Dui/BOH) de 164km in 4u12:52 (gem. 38,913784km/u)

2. Richard Carapaz (Ecu/INS) op 01:27

3. Sébastien Reichenbach (Zwi/GFC) 01:56

4. Pavel Sivakov (Rus/INS) 02:34

5. Simon Geschke (Dui/CCC) 02:35

6. Warren Barguil (Fra/ARK) 02:37

7. Tiesj Benoot (Bel/SUN) 02:41

8. Nicolas Roche (Ier/SUN) 02:47

9. Quentin Pacher (Fra/BVC) 02:51

10. Julian Alaphilippe (Fra/DQT) 02:54

Stand

1. Primoz Roglic (Sln/TJV) de 2812,5km in 70u06:47 (gem. 40,113785km/u)

2. Tadej Pogacar (Sln/UAD) op 0:40

3. Rigoberto Uran (Col/EF1) 01:34

4. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 01:45

5. Adam Yates (GBr/MTS) 02:03

6. Richie Porte (Aus/TFS) 02:13

7. Mikel Landa (Spa/TBM) 02:16

8. Enric Mas (Spa/MOV) 03:15

9. Tom Dumoulin (Ned/TJV) 05:19

10. Nairo Quintana (Col/ARK) 05:43

Door Werner Bourlez
AANGERADEN
Meest recent