Wout van Aert rijdt beresterk op zijn verjaardag en is ambitieus voor WK: “Ik ga naar Imola om te winnen”

Foto: Photo News

Wout van Aert moest op zijn zesentwintigste verjaardag vol aan de bak tijdens de eerste Alpenrit in de Tour de France. In de slotkilometers riep onze landgenoot in dienst van gele trui Roglic nummer twee Pogacar tot de orde.

“Het was een gecontroleerde rit, maar met een pittig einde”, analyseerde Van Aert bij Sporza. “De start was zoals verwacht wel wat lastig omdat ook de strijd in het puntenklassement blijft meespelen. Het heeft lang geduurd voor we een groep konden laten vertrekken, nadien hebben we ons niet moeten forceren. Maar het was te verwachten dat er in het slot nog iets ging gebeuren. We wisten dat het we scherp moesten blijven in de laatste drie kilometer. Met Roglic is alles oké. Het zat vooral al met zijn hoofd bij morgen en de komende dagen. Het wordt héél zwaar morgen met die Col de la Loze. Ik hoop morgen in de meeting te horen dat mijn taak erop zit en dat ik van het uitzicht kan genieten.”

Voor Van Aert was het unieke ervaring om op zijn verjaardag een rit in de Tour te mogen rijden. “Ik voelde mij vanochtend een jaar sterker, zo gaat dat op je verjaardag. Ik heb mijn verjaardag al twee keer in Las Vegas gevierd en één keer met een andere cross. Maar verjaren tijdens een Tourrit is iets helemaal anders en zal allicht ook niet meer terugkomen. Dit is een verjaardag die zal bijblijven. Ik hecht niet zo veel belang aan mijn verjaardag, voor mij is dat een dag als een andere. Maar vandaag was toch een beetje speciaal. Er waren verrassend veel fans die iets zongen of iets naar mij roepen. Dat was wel plezant. Het is duidelijk niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ik heb vandaag wel een dessertje verdiend. Ik heb veel calorieën verbrand.”

Maandag werd ook de Belgische WK-selectie bekendgemaakt. Van Aert wordt in de bergen rond het Italiaanse Imola samen met Van Avermaet de Belgische kopman. “Ik ben tevreden met de WK-selectie. We hebben veel talent in België. Volgens mij is het de beste ploeg die we konden afvaardigen. Ik denk dat er toch naar ons gekeken zal worden. We hebben dus sterke mannen nodig en die zitten erin. Niet simpel in een jaar waar ook de Waalse klassiekers er meteen aankomen. Dat ik topfavoriet zou zijn? Dat is praat voor in de krant, maar ik ga wel naar Imola om te winnen.”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN