Tour de France 2020. Etappe 17 (Grenoble- Méribel): spektakel en ellende op de Col de la Loze

Foto: AP

Rit 17 in de Tour is de koninginnenrit in de Alpen, van Grenoble naar Méribel. 170 km, maar vooral met twee cols van buiten categorie met een aankomst bergop op de zwaarste beklimming in deze Tour. Hier kan de definitieve beslissing vallen.

Start: om 12.15 uur in Grenoble

Finish: Méribel

Afstand: 170 km

Parcours: Madeleine en de verschrikkelijke Col de la Loze

Een voor een bergetappe relatief vlakke aanloop (althans zonder gecategoriseerde klimmen), maar rond halfweg wedstrijd wacht met de Col de Madeleine een verschrikking: 17,1 km aan 8,4%. Na de afdaling moeten de renners nog over de nog langere slotklim naar Méribel via de Col de la Loze, de hoogste col in deze Tour (2304m). Wie als eerste bovenkomt, krijgt dus ook de Souvenir Henri Desgrange. Dit wordt een spektakelrit voor de wielerfans, maar een lijdensweg voor de meeste renners.

Favorieten: zware strijd tussen Roglic en Pogacar

Simpel: wie de Tour wil winnen moet op de Col de la Loze top zijn. Een zware strijd op die verschrikkelijke slotklim kondigt zich aan tussen Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Een vluchtersgroep zal misschien kunnen strijden voor de ritzege, maar de toppers willen wellicht zelf scoren in deze koninginnenrit.

Sleutelmoment: Col de la Loze

De aankomst bergop op de Col de Loze kan de Tour in een definitieve plooi leggen. Die slotklim is extra lang geworden met een geasfalteerd, smal geitenpad en in totaal goed voor 21,5 km klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8%. Maar dat geitenpad op het einde gaat vaak tot 20% omhoog.

Verandert de gele trui van schouders?

Primoz Roglic mag geen moment van zwakte kennen, want op die lange en steile Col de la Loze kan een zwak moment minuten kosten. Aan uitdager Tadej Pogacar om zijn moment te kiezen. Of verrassen de Colombianen Rigoberto Uran of Miguel Angel Lopez op grote hoogte?

Wat zei Thomas De Gendt over deze rit in onze Tour-gids?

“Wat een stevige rit. Eerst de Col de la Madeleine en daarna aankomst bergop op de Col de la Loze. Die is nu 21,5 kilometer omdat ze een geitenpas geasfalteerd hebben. Dit is zwaar, aan 7,5 gemiddeld. In de laatste 4 km zitten er stroken tot 20 procent. Er gaan grote verschillen zijn. Als je hier een slechte dag hebt, is je Tour voorbij. Wie hier wint, wint wellicht ook de Tour. Tja, die geitenpaadjes: daar voelen de Colombianen zich thuis. Volgens Patrick Lefevere is dit een moordaanslag. Ik vind het hier enigszins meevallen: de Angliru of de Zoncolan zijn nog een pak steiler.”

Tour de France 2020. Etappe 17 (Grenoble- Méribel): spektakel en ellende op de Col de la Loze
Door Werner Bourlez
AANGERADEN
Meest recent