Rook van bosbranden aan westkust van VS heeft oostkust bereikt

 

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De rook van de enorme bosbranden die sinds midden augustus de Amerikaanse westkust teisteren, heeft de Verenigde Staten overgestoken en bereikte dinsdag de oostkust, ongeveer 4.000 kilometer verderop. Dat melden de Amerikaanse weerdiensten.

Volgens de website New York Metro Weather werd de ietwat wazige lucht boven de stad veroorzaakt door de rook, die blijft hangen op een hoogte van 4.500 tot 6.000 meter. De rook zat dagenlang vast boven de westkust. Maar maandag werd die door een luchtstroom naar het oosten gebracht, legt de site uit.

De landelijke meteorologische dienst maakte vanaf maandagavond de aanwezigheid van rook uit het westen zichtbaar op satellietfoto’s. Hoewel de rook pieken in de vervuiling veroorzaakte in steden als Vancouver, Portland, Oregon of San Francisco, zou die slechts een beperkte impact hebben op de luchtkwaliteit van New York, zeiden de twee sites.

Volgens New York Metro Weather zou de rook tegen woensdag verdwijnen.

Bij de bosbranden in de VS zijn al 33 mensen om het leven gekomen. De branden in de verscheidene Amerikaanse staten hebben naar schatting zo’n 1,8 miljoen hectaren in de as gelegd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten