Titelverdedigers die uit de Tour de France stapten: Chris Froome en Bernard Hinault deden het Egan Bernal voor

Foto: BELGAIMAGE

Egan Bernal schaart zich na zijn opgave in de zestiende etappe in de Tour de France bij het lijstje titelverdedigers die er vervroegd de brui aan gaven. Ook Chris Froome (2014) en Bernard Hinault (1980) deden het hem voor. De 23-jarige Bernal moet voorlopig wel niet veel zorgen maken: Froome won de Tour na zijn eerste eindoverwinning daarna nog 3 keer, Hinault verzamelde 5 eindoverwinningen in Parijs.

LEES OOK. Titelverdediger Egan Bernal stapt uit de Tour de France: “De juiste beslissing in de huidige omstandigheden”

Chris Froome in de vijfde rit in 2014

Niet één, maar twee keer ging Chris Froome tijdens de vijfde rit van de Tour in 2014. In de etappe richting Arenberg en over enkele kasseistroken van Parijs-Roubaix kroop de Britse kopman van Team Sky na een eerste val nog even op de fiets, maar de tweede struikelpartij was er teveel aan. Froome zag in de auto hoe Lars Boom de etappe naar zijn hand zette en hoe gele trui Vincenzo Nibali tot ieders verbazing naar een derde plek reed. De Italiaan zou het geel ook houden tot in Parijs.

Titelverdedigers die uit de Tour de France stapten: Chris Froome en Bernard Hinault deden het Egan Bernal voor
Chris Froome: eindwinnaar in 2013, 2015, 2016 en 2017 Foto: Photo News

Bernald Hinault in de elfde rit in 1980

Bernard Hinault nam in 1980 afscheid als uittredende winnaar én in de gele trui. De dan pas 25-jarige Fransman kwam als Girowinnaar aan de start en nam na de tijdrit de leiding over van Rudy Pevenage, maar hij voelde al dat het van korte duur zou zijn. Gerrie Kneteman won de etappe en ’s avonds meldde Hinault zich bij de organisatie. De pijn in zijn knie waarvoor hij zich al op de rustdag liet behandelen werd ondraaglijk en Le Blaireau stapte met tendinitis uit de wedstrijd.

Joop Zoetemelk weigerde de volgende dag uit respect om de leiderstrui aan te trekken. De Nederlander werd in die bewuste Tour uiteindelijk niet voor de zesde (!) keer tweede, maar won de Tour een eerste keer. Hij is nog steeds de laatste Nederlander die daarin slaagde.

Bernard Hinault is met vijf eindzeges nog steeds mederecordhouder in de Tour. Hij deelt dit record met zijn landgenoot Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Miguel Indurain.

Titelverdedigers die uit de Tour de France stapten: Chris Froome en Bernard Hinault deden het Egan Bernal voor
Bernal Hinault: eindwinnaar in 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985 Foto: Photo News
Door jmg
AANGERADEN