Wout van Aert zag “enorm hard” af, Tadej Pogacar ondanks bolletjestrui duidelijk aangeslagen: “Die slotklim was echt wreed”

Bron © Eigen berichtgeving, Sporza en Belga

Foto: Photo News

Wout van Aert reed ook woensdag in de koninginnenrit van de Tour de France een beresterke etappe in dienst van gele trui Primoz Roglic. “Ik heb op de Col de la Madeleine enorm hard afgezien”, gaf hij Belgische luxeknecht achteraf toe. Tadej Pogacar verloor 17 seconden op Primoz Roglic: de kopman van UAE Team Emirates sprak na afloop wel nog strijdvaardige taal, maar zijn gezicht sprak boekdelen.

LEES OOK. Miguel Angel Lopez wint koninginnenrit, Roglic vergroot op Col de la Loze voorsprong op Pogacar

“Dat Roglic extra seconden pakt op Pogacar is natuurlijk heel goed. We stonden vooraf in een positie waarin verdedigen het belangrijkste was. Als je dan extra tijd pakt is dat nog mooier. Dit parcours liegt niet. Als je hier voorsprong kan pakken, dan ben je beter.”

Van Aert eindigde woensdag als negentiende, op dik zeven minuten van ritwinnaar Lopez. “Ik heb enorm afgezien op de Col de la Madeleine. Bahrain begon héél hard aan de klim. Van het vlakke meteen volop bergop rijden, daar heb ik het altijd het moeilijkste mee. Dat was héél zwaar. Maar bij het begin van de Col de la Loze voelde ik mij beter dan op de Madeleine. Ik heb de jongens lang uit de wind kunnen houden. Bahrain nam de koers in handen, we moesten niet meer doen dan volgen. Maar je moet er wel zitten natuurlijk. Om bidons aan te pakken en er kan altijd iets gebeuren. Maar ik ben zeker tevreden.”

Van Aert toonde woensdag opnieuw zijn sterke klimmersbenen, gaat hij zaterdag dan voor de ritwinst in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles? “Dat moeten we eigenlijk nog bekijken. Tot zaterdag focussen we vooral op de gele trui. Morgen is er nog een cruciale rit. Vanaf zaterdag op La Planche des Belles Filles kan ik niets meer betekenen voor Primoz Roglic. Maar het plan is dat we mij vooral zo goed mogelijk willen krijgen op het WK wielrennen een week later. En dus moeten we nog bekijken of ik daarvoor best nog volle bak ga in het laatste weekend of net niet.”

LEES OOK. Wout van Aert na vraag over doping: “Een gebrek aan respect”

Tadej Pogacar: “De Tour is nog niet voorbij”

Tadej Pogacar verloor 17 seconden op Primoz Roglic. 15 seconden aan de finish, 2 door de bonificatieseconden. De kopman van UAE Team Emirates liet zich na afloop voor de camera van France 2 wel nog strijdvaardig uit, maar zijn gezicht sprak boekdelen en toonde vooral ontgoocheling.

“De Tour is nog niet voorbij”, maakte hij zich sterk met een doffe blik. “Donderdag staat een zware etappe door de Alpen op het programma en er is ook nog de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles. Er kan nog vanalles gebeuren. Ik kan het podium nog verliezen, ik kan tweede blijven, er kan veel. Ik zal het wel proberen, we zullen zien. Het zal afhangen van hoe ik recupereer, de benen zullen spreken. Ik ga alleszins mijn best doen.”

Pogacar verloor in totaal 17 seconden en telt nu 57 seconden achterstand op Roglic in het klassement. “Tja, wat kan ik zeggen. Die slotklim was echt brutaal, wreed. Ik heb mijn uiterste best gedaan. Ik kwam nog dicht op Primoz, maar daarna lukte het me niet en verloor ik wat tijd. Maar ik moet tevreden zijn, ik word derde in zo’n etappe. Ik verlies wat seconden, maar ik moet tevreden zijn over vandaag”, vertelde Pogacar.

Nairo Quintana: “Het is de trots die me drijft, ook al doet het pijn”

Nairo Quintana verloor woensdag 25 minuten en tuimelde van de tiende naar de vijftiende plaats. De Colombiaan heeft last van netelroos. “Dit was één van de zwaarste dagen uit mijn leven. Ik heb enorm afgezien. Maar het was een dag waar ik veel van zal opsteken. Het is nooit te laat om te leren. Ik lijd, maar ik vertegenwoordig een geweldig team en geweldige partners. Het is de trots die me drijft, ook al doet het pijn. Ik wil deze Tour de France 2020 afronden en zondag Parijs zien.”

Tom Dumoulin: “We hadden alles onder controle”

Tom Dumoulin toonde zich een tevreden man na afloop van de koninginnenrit in de Ronde van Frankrijk. “We doen een goede zaak”, zei hij. “Voor ons liep dit eigenlijk perfect. Het was een mooie dag, maar de Tour is nog niet voorbij. We moeten gefocust blijven.”

Primoz Roglic liep woensdag uit op Tadej Pogacar. “Prima hé”, aldus de Nederlander. “We hadden alles onder controle met de ploeg en op het einde is die klim heel eerlijk. Primoz pakt tijd, goed zo.”

En dat zonder dat Jumbo-Visma echt aan de bak moest, want Bahrain-McLaren nam het commando. “Voor ons was dat prima. Wij hoefden de ontsnapping niet terug te halen, want we vonden het niet zo erg dat die bonificaties weg zouden zijn. Wij gingen er niet voor rijden, Bahrain wel. Dus goed van hen.”

Was Roglic andermaal weer zo sterk als in de andere ritten, en liet hij dat horen in de ploeg? “Neen, niet zoals een paar keer in het begin van de Tour toen hij zei: ‘Ik voel me echt heel goed, ik wil voor de overwinning rijden vandaag’. Dat zei hij vandaag niet, maar hij was gefocust en dan zie je uiteindelijk dat hij toch weer één van de beste is.”

Dumoulin gaf vooraf al aan dat hij uitkeek naar de beklimming van de Col de la Loze. “Die klim is niet alleen heel eerlijk, het is ook speciaal hé. Zie ons hier staan. Mooi hier. Ik houd hiervan, ik vind dat mooi. Ik ben niet in topvorm, ik doe niet echt mee. En met mijn gewicht zal deze aankomst me misschien altijd wel tijd kosten, ook als ik in topvorm ben. Maar ik vind het fantastisch. Van mij mogen dit soort bergen in de Tour. Maar niet iedere dag, ééntje is genoeg”, lachte hij.

Roglic telt nu 57 seconden voorsprong op Pogacar. “Dat is mooi, maar nog lang niet genoeg om zeker te zijn met die etappe van donderdag”, blikte Dumoulin vooruit. “Maar het is goed dat we dit alvast hebben.”

Wout van Aert zag “enorm hard” af, Tadej Pogacar ondanks bolletjestrui duidelijk aangeslagen: “Die slotklim was echt wreed”
Foto: Photo News
Door Maarten Delvaux
AANGERADEN
Meest recent