Apache moet artikel offline halen na nieuwe klacht van lobbyist

Bron © BELGA

Erik Van der Paal Foto: rr

Antwerpen -

Nieuwswebsite Apache heeft een artikel offline moeten halen na een eenzijdig verzoekschrift van lobbyist Erik Van der Paal. Dat meldt Apache zelf en de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) bevestigt het nieuws. Het is niet de eerste keer dat Van der Paal een klacht indient tegen Apache, hij deed dat ook al inzake de berichtgeving over de banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en de vastgoedsector.

Apache publiceerde maandag een artikel met de titel “Antwerpse vastgoedoorlog over miljoenenproject Lageweg”. Het stuk draaide rond een rechtszaak tussen twee vastgoedgroepen die dinsdag in Antwerpen werd gepleit voor de burgerlijke rechtbank. In het artikel wordt ook Van der Paal een rol in het verhaal toegedicht. Met een eenzijdig verzoekschrift liet Van der Paal vervolgens het artikel offline halen.

Apache moet naar eigen zeggen een schadevergoeding van 5.000 euro per dag betalen als het dat zou nalaten. “Over de reden waarom Erik Van der Paal ons dwingt het artikel offline te halen, mogen we niet communiceren”, aldus nog Apache.

“Verregaand”

“Deze beslissing is wel erg verregaand”, vindt Pol Deltour van de VVJ. “Eerst en vooral wordt Apache als tegenpartij niet gehoord bij een dergelijke procedure en is de rechter dus op basis van een eenzijdige versie van het verhaal overgegaan tot censuur. Anderzijds is de klacht er vooral op gebaseerd dat Erik Van der Paal geen publiek figuur zou zijn en Apache hem met rust moet laten. Het gaat er dus niet eens om of er foutieve informatie in het artikel staat. Van der Paal is echter een lobbyist die zeer actief is in de Antwerpse vastgoedsector en vaak in politieke vaarwateren vertoeft, hij is dus zeker en vast een publiek figuur.” Een uitspraak ten gronde wordt pas op 15 oktober verwacht.

Door jvh
AANGERADEN