Autoliefhebber Kristiaan beschadigt peperdure velg tijdens opnames ‘Vanity plates’

Kristiaan met zijn ‘ponycar’. Foto: vtm

Stel je voor: fier als een gieter pronk je met een gepersonaliseerde Mustang en dito nummerplaat voor de camera’s van ‘Vanity plates’. En net dan maak je brokken. Het overkomt donderdagavond Kristiaan Provost. Die was zo aangedaan dat hij de filmploeg bijna wandelen stuurde. “Mijn haar stond steil omhoog van de stress.”

In Vanity plates gaat het over bijzondere nummerplaten, maar ook over hun fanatieke eigenaars. Zo heeft Kristiaan Provost een knappe Mustang die hij zelf uitbouwt met speciale onderdelen uit de VS. “Ze zijn duur, maar uniek”, vertelt hij. “De velgen zijn zelfs triple coated, waardoor het chroom perfect tot z’n recht komt.”

Van zijn vriendin kreeg Kristiaan een gepersonaliseerde nummerplaat cadeau. “Omdat Amerikanen een Mustang ook een ‘ponycar’ noemen, was de naam snel beslist. Ik heb er bekijks mee, tot in de VS. Daar kunnen ze niet geloven dat ik zo’n nummerplaat heb. Ze gebruiken foto’s van mijn auto op affiches om Mustang-events te promoten.”

Kristiaans liefde voor Mustangs gaat zo ver dat hij ooit, na een scheiding, zijn trouwring liet omsmelten tot een Mustang-sieraad. Toen Vanity plates belde voor een reportage twijfelde hij dus niet. Maar net tijdens de opnames liep het fout. “De cameraploeg volgde me terwijl ik rondreed. Ik keek zo geconcentreerd achter me dat ik een wegversmalling niet had gezien. De achterste velg raakte het trottoir en was serieus beschadigd. Thuis durfde ik amper te kijken. Mijn haren stonden steil omhoog van de stress. Toen de reporter opmerkte dat het ‘allemaal niet zo erg was’, wilde ik de cameraploeg vragen om op te hoepelen. Ik weet niet hoe het in beeld komt, maar ik was niet om aan te spreken.”

Intussen is de schade gerepareerd. “Maar ik zie het nog altijd. Normaal ben ik enorm voorzichtig. Mijn Mustang komt enkel buiten bij goed weer, en voor boodschappen neem ik een andere wagen. Op automeetings neem ik zelfs een stoel mee om bij de wagen te blijven zitten. Onlangs stond de motorkap open tijdens zo’n meeting, omdat op de binnenkant een afbeelding van een arend gelakt staat. Begon er plots een vrouw met haar scherpe nagels aan te krabben om te kijken of het geen sticker was. Ik was in alle staten.”

17.000 nummerplaten

Nog meer speciale verhalen in Vanity plates vanavond. Zo rijdt begrafenisondernemer Patrick rond met de nummerplaat ‘funeral’, Engels voor begrafenis. “Ik doe mijn job met hart en ziel. Mensen een waardig afscheid bezorgen, is waar ik voor leef.” Maar Patrick leeft net zo intens voor nummerplaten. “Ik ben eraan verslaafd. Ik heb nog twee wagens met gepersonaliseerde platen. En thuis heb ik een collectie van 17.000 nummerplaten. Mijn pronkstuk is eentje waarmee koning Filip ooit nog reed. Dat is zoals een Van Gogh in huis hebben.”

Vanity Plates, VTM2, 20.40 uur

Door tove, dvg