Op bezoek bij woonwagenbewoners: “Al mijn broers heten Jan of Piet”

Foto: Vijf

Hoe gaat het er nu echt aan toe in een woonwagenkamp? Die vraag probeert het nieuwe Vijf-programma Bij ons op het kamp vanaf donderdag te beantwoorden. De makers nemen er een kijkje bij Nederlandse woonwagenbewoners, bij een gemeenschap die normaal gesloten blijft voor de buitenwereld.

Het begint al met een opmerkelijke vaststelling, wanneer Piet Junior uit Zwolle vertelt over de namen van zijn broers. De traditie wil dat de zonen naar hun vader of grootvader worden vernoemd. “Eigenlijk is het zo, moeder heeft heel weinig inspiratie”, zegt hij. “Ze kent maar twee namen: Pieter en Jan. Dus mijn broer heet Pieter, mijn andere broer heet Jan. Ik heet dan weer Pieter. Had ze een vierde zoon gehad, was het Jan geweest en een vijfde Jan Pieter.”

De camera’s volgen ook nog Mario uit Utrecht. Hij liet zijn dj-carrière vallen toen hij hoorde dat zijn oma ziek was. Ook al heeft oma 109 klein- en achterkleinkinderen, de band met Maria is heel speciaal. Dus woont hij nu in een piepkleine caravan op het miniatuurkampje van oma om voor haar te zorgen. De gemeente weigert namelijk een vergunning af te geven voor een staanplaats.

Bij ons op het kamp, Vijf, 20.35 uur

Door eadp
AANGERADEN