Alleen pech kan Primoz Roglic nog van geel in Parijs houden: “Job done? Het zwaarste is wel achter de rug”

Foto: Getty Images

En op dag zeventien ging de pokerface af. Op de Col de la Loze bewees Primoz Roglic dat hij in deze Tour de betere is van zijn landgenoot Tadej Pogacar. Zijn ploeg Jumbo-Visma verzorgde zoals in elke bergrit steun op maat, maar dit keer klaarde Roglic de klus zelf dankzij een formidabele versnelling in de laatste driehonderd meter. Zonder pech lijkt de eindzege een feit, al zegt hij zelf uiteraard van niet. “Job done? Nog niet, al is het zwaarste van deze Tour nu wel achter de rug.”

LEES OOK (N+). “Jumbo-Visma mag de cateraar al verwittigen: er zit een feestje in Parijs aan te komen”

Zuinig en uitgekookt. Zo leek Primoz Roglic de geschiedenis in te gaan als winnaar van de corona-Tour. Zuinig wegens de volgtactiek van Jumbo-Visma. Uitgekookt wegens zijn 33 verzamelde bonificatieseconden. Hoewel Tadej Pogacar explosiever is en een etappe meer won, blijft hij steken op dertig bonificatieseconden. Dat de jonge hond niet zuinig met zijn krachten omspringt, bewees hij gisteren op de top van de Col de la Madeleine: een sprintje voor wat bergpunten, zodat hij naast de witte nu ook de bolletjestrui draagt. De gele trui lijkt echter buiten schot.

Na weken van pokeren en de laakbare tactiek op de Col de Peyresourde, waar Roglic zijn vriend en landgenoot Pogacar vanuit een geslagen positie opnieuw toeliet in de race om het geel en tegelijk zijn ploegmaat Tom Dumoulin opofferde, zorgde hij gisteren op de Col de la Loze voor die ene splijtende actie die bovenstaande adjectieven doen verbleken.

Sublieme 300 meter

Waar iedereen verwachtte/hoopte – dat Pogacar de lakse houding van de geletruidrager zou afstraffen in de koninginnenrit – kreeg hij zelf van Roglic op de Col de la Loze net de doodsteek. In de laatste vier kilometer had Jumbo-Visma, net zoals in de andere bergritten, het numerieke overwicht. En ditmaal buitten ze dat wel goed uit.

Sepp Kuss behoorde op het dak van deze Tour bij de beste vijf klimmers en zorgde met een aanval op 2,3 kilometer van de top voor een gedroomde springplank. Honderd meter verder reed Roglic in één ruk naar zijn ploegmaat. Pogacar volgde, maar ging daarbij zo over zijn toeren dat hij even later moest plooien. Op wilskracht naderde hij op driehonderd meter van de streep terug tot op het wiel van Roglic, die dan de genadeslag uitdeelde.

Alleen pech kan Primoz Roglic nog van geel in Parijs houden: “Job done? Het zwaarste is wel achter de rug”
Foto: BELGA

Roglic zit niet op Strava, of tenminste: hij deelt zijn gegevens niet. Tadej Pogacar wel. Op de laatste 330 meter aan 15,1 procent genaamd Sprint à la Loze ! haalde hij een gemiddelde van 14,5 kilometer per uur. Bij Roglic was dat 17,2 kilometer per uur. De ultieme krachtinspanning.

Wanneer je Roglic ziet klimmen, is sierlijk niet het adequate adjectief. Geen dansende stijl, wel kracht vanuit het bekken en in het zadel. Wat je wel ziet, is dat zijn doorgaans rode gezicht steeds witter wordt. Maar dankzij zijn inspanning in die sublieme laatste 330 meter van de Col de la Loze krijgt zijn eindzege in deze Tour wel de nodige kleur.

“Over het precieze effect van ketonen kan ik weinig kwijt”

Zo zuinig als hij in de eerste zestien dagen koerste en pokerde, zo zuinig sprong Roglic ook na de demonstratie om met zijn woorden. “Job done? Ik denk het niet. Er staan nog steeds enkele zware ritten op het menu, al is de zwaarste wel achter de rug. Daar ben ik blij om.”

Hij liegt niet. Er staan inderdaad nog twee zware etappes op het programma, maar zonder pech of inzinking lijken Roglic en zijn ploeg onaantastbaar. Hij loog ook niet wanneer een Duitse journalist vroeg of ze bij Jumbo-Visma nog steeds ketonen gebruiken. Het zogezegde wondermiddel van twee jaar geleden, waarmee intussen zo goed als alle ploegen experimenteren. “Dat doen we. We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden, maar over het precieze effect van ketonen kan ik weinig kwijt. Als je aan alle Tour-renners vraagt of ze moe zijn, zal iedereen ja antwoorden. Zowel zij die wel als zij die geen ketonen gebruiken.”

Alleen pech kan Primoz Roglic nog van geel in Parijs houden: “Job done? Het zwaarste is wel achter de rug”
Foto: Photo News

La Planche des Belles Filles

Moe of niet, vandaag staan drie cols van eerste categorie op het programma, waaronder de Montée de Plateau de Glières met zijn grindstrook. Maar zelfs zonder George Bennett, wiens kaars duidelijk op is, en Robert Gesink, die ook in zijn derde week niet helemaal tot wasdom komt, hebben ze bij Jumbo-Visma nog genoeg volk in steun. Wout van Aert bleef alweer aanklampen tot 7,2 kilometer van de streep. Bovendien ligt de finish vandaag niet boven, maar beneden in de vallei.

Rest enkel nog de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Een klimtijdrit met een aanloop van 27 kilometer vals plat. Ideaal voor Roglic om zijn groot verzet van stal te halen. Minder ideaal voor Pogacar, die hem met acht seconden klopte op het Sloveens tijdritkampioenschap – toen wel een volwaardige klimtijdrit. De bonus van 57 seconden lijkt voldoende. “Je hebt nooit voldoende voorsprong. Met veertig seconden was ik al blij, nu ben ik nog blijer”, aldus Roglic.

We kijken zaterdag niet raar op als hij in de Vogezen de kers op de taart plaatst. Al zal het sowieso minder tot de verbeelding spreken dan zijn vernietigende eindsprint van gisteren.

Alleen pech kan Primoz Roglic nog van geel in Parijs houden: “Job done? Het zwaarste is wel achter de rug”
Foto: AFP
Door Bram Vandecapelle in Meribel
AANGERADEN
Meest recent