Bill Gates pompt 15 miljoen in Waalse vaccinspecialist

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De Amerikaanse miljardair-filantroop Bill Gates investeert met een van zijn fondsen 15 miljoen euro in het Waalse Univercells, een biotechbedrijf dat een miniatuur­fabriek ontwikkelde die toelaat op grote schaal vaccins te produceren tegen beperkte kosten. De oprichter van Microsoft investeert voor de vierde keer in het bedrijf uit Gosselies bij Charleroi; hij legde vier jaar geleden voor het eerst geld op tafel. Dat schrijft De Tijd woensdag.

Gates’ investering past in een kapitaalronde van 50 miljoen euro, waar ook de federale en de Waalse investeringsmaatschappijen FPIM en SRIW aan deelnemen.

Behalve die grote investeerders leggen ook enkele tientallen particulieren en ondernemers geld op tafel. De lijst oogt, zelfs volgens specialisten, indrukwekkend. Onder hen Christian Dumolin (Trustcapital), Guido Vanherpe (CEO van de bakkerijgroep La Lorraine), Marc Speeckaert (Sofina - ex-financieel directeur van Glaverbel en Bel­gacom), Olivier van der Rest (Aliaxis), La Libre-uitgever François Le Hodey en de familie van AB InBev-telg Rodolphe de Spoelberch.

Univercells wil geen commentaar geven op de kapitaalronde, de op een na grootste van een Belgisch biotech- of medtechbedrijf dit jaar. Dat heeft er allicht mee te maken dat die nog niet volledig is afgesloten en dat wellicht nog andere investeerders aan boord komen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten