Pandemie duwde 150 miljoen extra kinderen in armoede (Unicef)

Een 13-jarige maakt zilveren potten in een fabriek in Bangladesh tijdens de coronacrisis.  

Een 13-jarige maakt zilveren potten in een fabriek in Bangladesh tijdens de coronacrisis.  ©  ISOPIX

Bron: BELGA

De coronapandemie en bijbehorende lockdownmaatregelen hebben 150 miljoen meer kinderen in de armoede geduwd. Dat blijkt uit een analyse die donderdag werd gepubliceerd door Unicef en Save the Children.

Sinds de start van de uitbraak is het aantal kinderen dat in armoede leeft in lage- en middeninkomenslanden met 15 procent gestegen, waardoor het in totaal nu al om ongeveer 1,2 miljard kinderen gaat, aldus de organisaties.

In het rapport waarschuwen onderzoekers dat ’s werelds armste kinderen steeds armer worden. Ze wijzen er voorts op dat de situatie de komende maanden wellicht nog zal verslechteren. “Gezinnen die op het punt stonden om aan de armoede te ontsnappen, werden er opnieuw ingetrokken, terwijl anderen momenteel een nooit eerder gekend niveau van deprivatie ervaren”, verklaarde Unicef-topvrouw Henrietta Fore in een persbericht. “Het meest zorgwekkende is dat we momenteel nog altijd dichter bij het begin staan van deze crisis dan bij het einde ervan.”

Onderwijs tegen kinderarbeid

De organisaties roepen alle regeringen op om snel en beter in te zetten op de toegang tot de gezondheidszorg, een uitbreiding van de sociale bescherming en op de mogelijkheden op het vlak van afstandsleren. “Kinderen die onderwijs mislopen, lopen meer kans om blootgesteld te worden aan kinderarbeid, gedwongen huwelijken en een vicieuze cirkel van armoede”, benadrukte Inger Ashing van Save the Children.

Voor de analyse werd gebruikgemaakt van data uit meer dan 70 landen. Daarbij werd gekeken of en hoeveel kinderen onderwijs, medicatie, huisvesting, voedsel, sanitaire voorzieningen en/of water tekortkomen.

LEES OOK

Nu in het nieuws