Universitair Psychiatrisch Centrum Leuven verankert samenwerking met Sint-Annendael

Sint-Annendael in Diest. 

Sint-Annendael in Diest. ©  if

Bron: BELGA

De samenwerking tussen het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven en het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael Diest (SAD) is officieel op papier gezet. Dat melden de twee instellingen in een persmededeling. Volgens de ziekenhuizen kan op die manier meer kwaliteitsvolle zorg geboden worden aan de patiënten, en kan die zorg ook beter opgevolgd worden.

Door het langdurige karakter van hun ziekte krijgen psychiatrische patiënten hun zorg vaak in verschillende instellingen. Een ziekenhuisopname kan noodzakelijk zijn, waarna soms een bijkomende opname in een psychiatrisch tehuis of woon-zorgcentrum volgt. Volgens het UPC en SAD is de kans groot “dat een patiënt in ons versnipperd zorglandschap bij elke transfer zijn verhaal moet herhalen”. “Hierdoor ziet hij zijn vertrouwde therapieprogramma grondig gewijzigd of zelfs stopgezet.”

De twee ziekenhuizen hebben daarom hun samenwerking officieel verankerd: zo kunnen ze overdrachten van patiëntendossiers met meer overleg laten verlopen. Concreet worden afspraken gemaakt rond bijvoorbeeld behandelmethodes, kwaliteitsstandaarden en patiëntenveiligheid. “We willen patiënten in en rond Diest nog meer de mogelijkheid geven om te kiezen voor de meest aangewezen en persoonlijke behandeling. Als we bepaalde behandelingen in Diest niet kunnen aanbieden, kunnen we dus ook naar Leuven trekken”, zegt dr. Wim Simons, hoofdarts van SAD.

“Reeds voor de corona-uitbraak waren we overtuigd van het belang van samenwerking”, zegt dr. Wim Tambeur, gedelegeerd bestuurder van Z.org KU Leuven, waarbinnen het UPC opereert. “Inhoudelijke en gestructureerde coöperatie is een noodzakelijke evolutie die instellingen korter bij elkaar brengt en ten voordele gaat van de patiënten die zij verzorgen. Met deze verankerde samenwerking willen we onze visie op geïntegreerde zorg nog meer uitdragen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten