John Degenkolb sprint in Luxemburg naar eerste zege in truitje van Lotto-Soudal

 ©  Photo News

John Degenkolb (Lotto Soudal) heeft donderdag de derde etappe van de Ronde van Luxemburg, met start in Rosport en finish na 154 kilometer in Schifflange, op zijn naam geschreven. De 31-jarige Duitser haalde het na een groepssprint voor de Roemeen Eduard-Michael Grosu (Nippo Delko) en Pieter Vanspeybrouck. Voor Degenkolb is het zijn eerste zege in het shirt van Lotto-Soudal

Maarten DelvauxBron: BELGA

Na amper 5 kilometer vormde zich een kopgroep met Zhandos Bizhigitov, Charlie Quarterman en Alessandro Pessot. Zij werden echter snel tot de orde geroepen. Het duurde tot de eerste helling van de dag vooraleer we een eerste serieuze afscheiding kregen. Daar zorgden na 40 kilometer koers Baptiste Planckaert, Jacob Hindsgaul Madsen, Ryan Mullen, Vicenzo Albanese en een gretige Zhandos Bizhigitov voor. Het vijftal mocht een voorsprong van 3:30 bijeen sprokkelen van het peloton met daarin de mannen van UAE Team Emirates prominent op de eerste rij.

De vroege vluchters sneden een eerste keer de beklimming van de Poteau de Kayl aan. Dit met een voorsprong van 1:50 op het peloton. Diezelfde kuitenbijter zat ook in de twee plaatselijke ronden, van elk 10,2 kilometer in en rond Schifflange. Baptiste Planckaert kwam daar als eerste boven en verzekerde zich zo van de groene trui als leider van het bergklassement.

Minder goed verging het Bizhigitov. Hij moest lossen en zocht het peloton op. De vier overgebleven vluchters trokken de slotronde in met een voorsprong van slechts 40 seconden. Baptiste Planckaert spartelde nog het langst tegen, maar werd op 6 kilometer van de eindmeet gegrepen.

Jan Bakelants ging dan aan de kop van het peloton sleuren. Even leek het erop dat hij enkele metgezellen mee zou krijgen, maar Bakelants kreeg te weinig steun en zo was deze poging geen lang leven beschoren. In de daaropvolgende sprint was Degenkolb duidelijk de snelste. De Duitser pakte zo bij zijn rentree meteen een mooie zege, nadat hij in de eerste etappe van de Tour ten val was gekomen en buiten tijd finishte in Nice. Grosu is door het behalen van de bonificatieseconden meteen de nieuwe leider. In het klassement volgt Diego Ulissi op vijf seconden en Amaury Capiot op negen seconden.

Vrijdag rijden de renners van Rodange naar Differdange. Tijdens deze koninginnenrit wacht de renners 201 kilometer, met onderweg zes hellingen. De Col de l’Europe ligt op de twee plaatselijke ronden van elk 9,5 kilometer in Differdange.

John Degenkolb wint na zijn rentree: “Geeft een pak zelfvertrouwen”

John Degenkolb (Lotto Soudal) mocht donderdag juichen in de straten van Schifflange. De Duitser spoelde zo toch een beetje de zure nasmaak van zijn Tour de France door. Daarin kwam Degenkolb al in de eerste etappe zwaar ten val en finishte hij buiten tijd.

“Winnen doet altijd deugd, zeker als je voor een nieuw team uitkomt. Dit geeft me opnieuw een pak zelfvertrouwen. Ik kon eindelijk nog eens het zegegebaar maken”, vertelde Degenkolb. “Natuurlijk heb ik nog een wrang gevoel bij mijn uitwijzing uit de Tour de France. Bekijk mijn benen maar eens. De tekenen van mijn val zijn nog steeds zeer goed zichtbaar. De ontgoocheling was groot. Zowel bij mij als bij mijn team. Ik probeer die hele zaak zo snel mogelijk achter mij te laten. Deze zege maakt alvast veel goed. En er komen nog enkele mooie koersen aan.”

De dag begon nochtans met kopzorgen voor Lotto Soudal. Dat stuurde met Tomasz Marczynski en Harm Vanhoucke twee renners naar huis, het teamprotocol indachtig bij een mogelijke besmetting met het coronavirus. “Marczynski was ziek geworden. Hij onderging een coronatest, maar deze bleek negatief te zijn. Toch werd het protocol bij onze ploeg toegepast. Hij en zijn kamergenoot, Vanhoucke, werden naar huis gestuurd. We stonden dus met slechts vier renners meer aan de start. Morgen/vrijdag is er de koninginnenrit. Wij hebben hier echter wel nog Tim Wellens rondkoersen. Misschien is hij wel onze man. En er zijn ook nog Philippe Gilbert en Tosh Van der Sande. We zijn dan maar met vier, het zijn wel vier sterke mannen.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt