Wout van Aert blijft verrassen met derde plaats in laatste Alpenrit: “Misschien kan ik op termijn dit soort etappes winnen”

Hij was helemaal naar de klote, gaf hij na afloop toe. En dat mocht! Wout van Aert spurtte in La Roche-sur-Fouron naar de derde plaats, na een zware bergrit over vijf Alpencols. Hallo Wout, gelieve nog wat over te houden voor het WK volgende week in Imola.

Derde in de laatste bergrit van een loodzware Tour: ook aan het eind van de derde Tourweek blijft Wout van Aert voor verbazing en bewondering zorgen. “Neen, dit heb ik nog nooit eerder gedaan”, bevestigde hij. “Dit was enorm lastig. Op de laatste klim ben ik er even erdoor gezakt maar ik ben blijven rijden. Uiteindelijk kwam ik als laatste terug, op het nippertje. Zo kon ik de bonificaties nog wegpakken voor de rest. Zo heb ik toch niet voor niets afgezien.”

LEES OOK. Wout van Aert stunt met derde plaats in Alpenrit, Ineos pakt de rit (Kwiatkowski) en de bollen (Carapaz)

De afdaling van het Plateau de Glières was doorslaggevend? “Ik kwam boven op 200 à 300 meter van Tom Dumoulin. Alles stond stil omdat Porte lek reed. Zo kwam ik in groepje met Tom en Porte terecht. Vooraan reed Bahrein volle bak. Voor ons was het dan weer goed om terug te keren om eventuele aanvallen te beantwoorden. Ik moest er nog één keer af maar ben toch teruggekeerd. De spurt? Ik heb alle moeilijkere sprints gereden, terug vooraan geraken was lastiger. Misschien kan ik dit soort etappes in de toekomst wel winnen.”

Zaterdag volgt nog een tijdrit en zondag wordt er gespurt op de Champs Elysées. Twee keer kans op winst? “Daar probeer ik nog niet aan te denken. Ik ben nu echt naar de kloten. Ik heb sowieso gezegd dat we morgen pas beslissen. Ik heb ambities voor het wereldkampioenschap en daarom wil ik toch overleg plegen over hoe we het gaan aanpakken.”

Van Aert liet zich niet verleiden tot straffe uitspraken. Dat hij eventueel een unieke kans krijgt om een tijdrit in de Tour te winnen? “Maar ik krijg ook niet veel kansen om wereldkampioen te worden. Je mag niet alles willen winnen.”

Thomas De Gendt: “Ik zei nog iets tegen Wout, maar hij keek zelfs niet om”

Thomas De Gendt kleurde de laatste Alpenrit door mee te gaan in de vroege vlucht, maar moest passen toen de rasklimmers hun duivels ontbonden op de steile slotklim. “Ik denk dat het vandaag zowat laatste kans was dat ik nog eens in de vlucht kon zitten. Zonder winstkansen weliswaar, maar anders had ik helemaal niks kunnen doen deze maand. Ik heb het direct geprobeerd en we hadden een mooie groep. Dan leek het mij wel leuk om te overleven in die groep op die lange klim zodat ik tenminste al voor het peloton kon beginnen aan die steile slotklim. Maar ze reden enorm hard en ik heb echt afgezien om er toch maar bij te hangen. Uiteindelijk kwam ik er wel door. Maar die laatste klim was echt wel te steil voor mij.”

Wout van Aert blijft verrassen met derde plaats in laatste Alpenrit: “Misschien kan ik op termijn dit soort etappes winnen”
Foto: BELGA

Of De Gendt al eens had gedacht aan het BK wielrennen van komende dinsdag? “Ik kan dat beter niet zeggen, maar ik heb al een vluchtroute om daar in de grote ronde met de auto tot aan de finish te rijden. Ik weet niet wat het gaat geven twee dagen na de Tour. Normaal doen we criteriums en dan merk je daar al dat je pijn gedaan wordt door frisse mannen. Maar op het BK wordt echt koers, dan is de morale misschien toch anders. Ik kan er héél goed zijn, maar het kan ook zijn dat ik direct gelost word. We zullen het zien. Sowieso is het een héél lastig parcours. Als je iedere keer opnieuw de Tiegemberg moet doen. Mijn benen zullen wel gerodeerd zijn, maar misschien zijn ze wel een beetje overgerodeerd.”

Op de slotklim werd De Gendt donderdag voorbij gevlamd door Wout van Aert. “Ik ben niet verbaasd door de derde plaats van Wout van Aert. Ik zag hem passeren en hij zat nog redelijk fris. Ik zei nog iets tegen hem, maar hij keek zelfs niet om. Ik zei dat Landa aan het stilvallen was, maar hij was al weg. Als je die klim overleeft, kan je makkelijk meesprinten voor de derde plaats. Het is straf dat hij dat kan.” Waar de limieten van Van Aert liggen weet ook De Gendt niet. “Ik denk dat Wout beter eerst deze prestatie nog eens bevestigd en er dan pas verder wordt gebouwd op wat hij kan. Het kan ook zijn dat hij dit jaar super in vorm was en dat dit nooit meer gebeurt. Maar dat denk ik niet. Ik heb ook eens drie weken héél goed kunnen rondrijden in een grote ronde en nadien is het ook nooit meer gelukt. Maar ik zou niet weten waar zijn limieten liggen. Als hij dat wil ontdekken zit hij niet in de goede ploeg want er zullen er altijd een paar boven hem staan in de hiërarchie. Dan kan hij beter naar een ploeg gaan waar hij kopman is en het echt kan proberen.”

Probeert De Gendt het morgen opnieuw in een lange vlucht? “Ik ga kijken of Caleb Ewan op tijd binnen is, maar ik hoorde al van hem dat het morgen niet zo zwaar is als het profiel lijkt. Caleb sprak al over een sprint, als hij op tijd binnen is zullen we dat allicht ook proberen.”

Door gvdl, md
AANGERADEN