Animal Rights: “Bijna 2 miljoen euro belastinggeld naar nieuwe apenexperimenten aan KUL”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft de Vlaamse overheid in 2019 bijna 2 miljoen euro aan nieuwe apenproeven aan de KU Leuven toegekend, via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Animal Rights roept op om de subsidies voor dierproeven aan banden te leggen. “Ons belastinggeld wordt aan wrede dierproeven verspild waarvan de meerderheid van de bevolking wenst dat ze verboden worden”, zegt Jen Hochmuth, campagnecoördinator bij Animal Rights. De KU Leuven heeft nog niet gereageerd.

Bijna twee miljoen euro belastinggeld is er volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights via het FWO naar nieuwe apenexperimenten gevloeid. De organisatie zegt dat er begin dit jaar aan de universiteit drie nieuwe projecten van start zijn gegaan: twaalf resusapen zouden daarbij onderzocht worden aan de hand van hersenoperaties.

Animal Rights veroordeelt elke vorm van dierenproeven en vraagt de overheid te stoppen met het subsidiëren van deze experimenten. “Als we geen mensen zonder hun toestemming willen gebruiken als proefobjecten, dan geldt dit universeel voor alle levende wezens”, zegt Hochmuth. “Deze nieuwe apenproeven van de KU Leuven zijn bovendien niet wettelijk verplicht voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Het gaat om achterhaalde experimenten die er enkel toe dienen de nieuwsgierigheid van gevoelloze wetenschappers te stillen.”

De KU Leuven heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Donderdag 1 oktober organiseert Animal Rights een stil protest aan de ingang van het rectoraat van de universiteit.

Door jvh
AANGERADEN