Trump kondigt commissie voor patriottisch onderwijs aan: “Linkse indoctrinatie is kindermishandeling”

Bron © BELGA, NPR

Foto: Photo News

Te midden het debat over racisme en discriminatie in de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse president Donald Trump een commissie opgericht die patriottisch onderwijs moet bevorderen.

De rellen van de afgelopen maanden zijn het resultaat van “decennia van linkse indoctrinatie op onze scholen”, waarbij geprobeerd wordt om studenten zo ver te brengen dat ze zich schamen voor de geschiedenis van het land. Dit is “een vorm van kindermishandeling”, aldus de president donderdag. Alles wordt volgens hem door “een lens van ras” bekeken in een poging “tirannie” en “een nieuwe segregatie” op te leggen. Het “ideologisch vergif” zou het land kapotmaken.

Een commissie voor patriottisch onderwijs moet daar verandering in brengen. “Onze jongeren zal worden aangeleerd om Amerika met hart en ziel lief te hebben”, klonk het. De federale regering heeft geen rechtstreekse bevoegdheid over het curriculum.

In de VS woedt al lang een discussie over de vraag of racisme in de instellingen en in het dagelijkse leven verankerd is, en in hoeverre slavernij de begingeschiedenis van het land heeft gevormd. De controverse kende de voorbije maanden een hoogtepunt met de Black Lives Matter-protesten die zijn ontstaan nadat verschillende zwarte Amerikanen bij politiegeweld om het leven kwamen.

AANGERADEN