Banksy is rechten over iconische ‘bloemengooier’ kwijt door zijn anonimiteit, maar kan nog in beroep gaan

Bron © BELGA

De mysterieuze Britse graffitikunstenaar Banksy heeft de rechten op zijn gekende motief ‘de bloemengooier’ verloren. Omdat hij anoniem is, kan hij niet formeel geïdentificeerd worden als de auteur van de afbeelding, zo oordeelde het Europese bureau voor intellectuele eigendom EUIPO donderdag.

Het werk dook in 2005 voor het eerst op op een muur in de Israëlische stad Jeruzalem. Het toont het beeld van een man met pet en deels bedekt gezicht die een boeket bloemen wegslingert. Het beeld refereert, in het land van het lang aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflict, aan een stenengooier. In 2014 deponeerde Banksy de rechten op het beeld.

Maar in 2018 vocht een Britse producent van wenskaarten, Full Colour Black, dat aan. Het bedrijf wilde de afbeelding voor de eigen producten gebruiken en argumenteerde dat de kunstenaar verkeerdelijk de intellectuele eigendomsrechten claimde, want hij had niet de intentie om er producten van of diensten rond te verkopen.

De EUIPO oordeelt nu dat Banksy duidelijk niet de bedoeling had het beeld te commercialiseren. Het probleem is duidelijk, klinkt het: de intellectuele rechten beschermen vereist dat hij zijn anonimiteit verliest, wat hem zou schaden. Bijgevolg kan hij niet geïdentificeerd worden als de onbetwiste eigenaar van zo’n werken.

Banksy heeft twee maanden om beroep aan te tekenen.

bekijk ook

‘Reddingsschip Banksy’ krijgt hulp van Italiaanse kustwacht

Banksy doet het weer: vermomd als schoonmaker neemt hij metro onder handen

Ook Banksy werkt van thuis, maar daar is niet iedereen blij mee: “Mijn vrouw heeft er een hekel aan”

Door adm
AANGERADEN