Patrick De Koster blijft dit weekend dan toch in de gevangenis door problemen met plaatsing enkelband

Patrick De Koster zat drie weken in de cel. ©  Photo News

Na drie weken in de gevangenis van Sint-Gillis had voetbalmakelaar Patrick De Koster vrijdag huiswaarts mogen keren. Maar de manager van onder andere Kevin De Bruyne heeft pech. Omdat er niemand vrij is om zijn enkelband te komen plaatsen in de gevangenis, komt De Koster pas ten vroegste begin volgende week vrij.

De Koster, de makelaar van Kevin De Bruyne, werd op 28 augustus officieel aangehouden door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise. Die voert een onderzoek naar vermeende valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en witwaspraktijken.

Alles draait om de transfer van Kevin De Bruyne naar Wolfsburg, geofficialiseerd op 18 januari 2014. Destijds was het een recordtransfer van dertig miljoen euro voor de Duitse club. Uit het onderzoek blijkt dat er bij de verdeling van de commissies allerlei constructies werden opgezet, onder meer via het belastingparadijs Liechtenstein. Alles draait om de commissies die toen betaald werden, goed voor (minstens) 2,3 miljoen euro. De voorbije jaren bleek al dat die hele constructie hoogst ingewikkeld in elkaar zat.

De clan-De Bruyne diende, tot grote verbazing van De Koster, vorig jaar zelf een klacht in tegen de makelaar uit Vlezenbeek. Die werd stilgehouden voor De Koster en de twee werkten zelfs nog intensief samen tot aan de arrestatie. Onder meer een mogelijk verbeterd contract bij De Bruynes huidige club Manchester City werd samen besproken.

Enkele weken terug was er dan een fel beladen confrontatie tussen De Koster en zijn (voormalige) poulain. De Koster sprak bij monde van zijn advocaat Louis De Groote van een vadermoord. Cruciale vraag blijft of De Koster achter de rug van de clan-De Bruyne nog extra commissie opstreek. Volgens zijn advocaat verliep alles alvast in de grootst mogelijke transparantie. De onderzoeksrechter lijkt een andere mening toegedaan. In afwachting van het verdere verloop van het strafonderzoek mocht hij huiswaarts onder voorwaarden. “Hij blijft in voorlopige hechtenis, maar mag de gevangenis verlaten met een enkelband”, zo bevestigt het federaal parket aan onze redactie.

Maar omdat er niemand beschikbaar was om de enkelband te komen plaatsen, komt De Koster ten vroegste begin volgende week vrij. Net vandaag is hij overigens jarig.

(phu, bla)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten