Tanden vijlen: een trend op TikTok, geen goed idee in de praktijk

Foto: Shutterstock

Op de sociale netwerksite TikTok barst het van de beautyhacks. De laatste in het rijtje is het vijlen van je tanden met een nagelvijl om je gebit rechter te krijgen. Tandartsen zijn het erover eens: dit is absoluut geen goed idee.

Op verschillende filmpjes zijn jonge vrouwen te zien met een nagelvijl in de aanslag om hun tanden lustig bij te werken. Het gehoopte resultaat? Rechtere tanden. Deze DIY-methode is volgens experts een ronduit slecht idee. Tijdens het vijlen kun je immers zowel de tandstructuur als het glazuur rond de rand van de tand permanent beschadigen.

@miadio

Filing my teeth down ##fyp ##dentist ##notreally

? I hope I make dentists cringe - Mia Dio

De schade is onomkeerbaar omdat tandglazuur niet terug komt. Verder kunnen je meer last krijgen van gevoelige en pijnlijke tanden, die ook nog eens minder sterk zijn. “Elke vorm van cosmetisch contouring mag uitsluitend door een professional met geschikte gesteriliseerde instrumenten worden uitgevoerd”, zegt Sunny Sihra, verbonden aan de Britse Simply Teeth Clinic in Metro.

In het ergste geval moeten personen die zelf de tanden vijlen op zoek naar een tandheelkundige behandeling, zoals het plaatsen van nieuwe kronen, om de opgelopen schade zo goed mogelijk te herstellen. Daar hangt doorgaans een stevig prijskaartje aan vast.

@thebentist

@cheneltiara why you do dis to me! ???? PSA: I don’t recommend doing this ??? have your dentist check to make sure it’s safe first! ##teeth ##braces

? original sound - The Bentist

Het vijlen van de tanden is niet de enige alarmerende trend die tandartsen zien circuleren op TikTok. Vorige maand waagden sommigen zich aan heen bleaching experiment. Het opzet: het gebit witter krijgen door er met een in bleekwater gedrenkt wattenstaafje over te wrijven. Ook dat tast de gezondheid van de tanden enorm aan.

Door vwh
Meest recent