Uitslag etappe 19 Tour de France. Belgen eindelijk in de aanval maar Deen Soren Kragh Andersen pakt zijn tweede ritzege

Foto: AFP

De Alpen liggen achter de rug, Parijs wenkt. Maar morgen nog een klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles en vandaag nog een vlakke overgangsetappe met start in Bourg-en-Bresse en aankomst in Champagnole. De landgenoten kleurden mee de finale maar de 26-jarige Deen Soren Kragh Andersen boekte zijn tweede ritzege, de derde al voor Sunweb.

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Richard Carapaz

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Na een zenuwachtige opening mocht Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) alleen op pad. De Fransman schudde ondanks enkele tegenaanvallen een fraai nummertje uit de kuiten. Na de late tussenspurt - waarin verderop het peloton Bennett alweer de maat nam van Sagan - ontstond een nieuwe kopgroep met onder anderen Van Avermaet, Tim Declercq en Jasper Stuyven. Het bleek de voorbode van een sprankelende finale met Sagan en Bennett zowaar in de aanval, samen met Naesen, alweer Van Avermaet en Stuyven, en Devenyns. De aanwezigheid van Bennett en Sagan zorgde ervoor dat in het peloton weinigen nog de nood zagen om te achtervolgen. De voorsprong liep al snel op tot boven de minuut zodat de winnaar in de kopgroep van twaalf zat. Soren Kragh Andersen koos het juiste moment en reed met overtuiging naar zijn tweede ritzege.

Wie reed zich nog in de kijker?

De Belgen toonden zich eindelijk. Van Avermaet en Stuyven reden een actieve finale, Devenyns en Naesen pikten er ook de goede vlucht uit. Met vier landgenoten in een kopgroep van twaalf zag het er plots heel goed uit. Helaas was er een Deen sterker, en slimmer.

Wat deden de favorieten?

Uit elkaars buurt én overeind blijven.

Verder nog iets dat u moet weten?

Twee renners bleven in het hotel en startten niet in de 19de rit: de Spanjaard Jonathan Castroviejo (Ineos) en de Oostenrijker Michael Gogl (NTT). De rit was nog maar net gestart toen ook Lukas Pöstlberger opgaf. De Oostenrijker van Bora-Hansgrohe werd onwel door een allergische reactie van een bijensteek in de mond. Hij zette zich aan de kant, ging in het gras liggen en stapte na verzorging in de ziekenwagen.

Met een voorsprong van 55 punten en nog zeventig groene punten te verdienen kan de groene trui Sam Bennett enkel nog mathematisch ontsnappen.

Uitslag:

1. Soren Kragh Andersen (Den)

2. Luka Mezgec (Slo)

3. Jasper Stuyven

4. Greg Van Avermaet

5. Oliver Naesen

6. Nikias Arndt (Dui)

7. Luke Rowe

8. Sam Bennett (Ier)

9. Peter Sagan (Svk)

10. Matteo Trentin (Ita)

Stand:

1. Primoz Roglic (Slo)

2. Tadej Pogacar (Slo) op 57”

3. Miguel Angel Lopez (Col) op 1’27”

4. Richie Porte (Aus) op 3’06”

5. Mikel Landa (Spa) op 3’28”

6. Enric Mas (Spa) op 4’19”

7. Adam Yates (GBr) op 5’55”

8. Rigoberto Uran (Col) op 6’05”

9. Tom Dumoulin (Ned) op 7’24”

10. Alejandro Valverde (Spa) op 12’12”

Door bow/gvdl
AANGERADEN
Meest recent