Oliver Naesen erg gefrustreerd door tactiek van winnaar Kragh Andersen: “Moest iedereen zo koersen, dan rijden we elke dag gemiddeld 29km/u”

Foto: Photo News

Vier Belgen in de beslissende vlucht vrijdag in de Tour, maar toch geen derde Belgische ritzege. Want de Deen Soren Kragh Andersen zette onze landgenoten een neus door op veertien kilometer van de meet solo weg te rijden. Jasper Stuyven werd derde, Greg Van Avermaet vierde en Oliver Naesen vijfde. Vooral die laatste reageerde erg gefrustreerd op de tactiek van de winnaar.

LEES OOK. Soren Kragh Andersen na zijn tweede ritzege: “Ik ben sprakeloos, had nooit iets mooier kunnen dromen”

“Verdomme”, vloekte een gefrustreerde Oliver Naesen nadat hij naar de vijfde plaats was gesprint. “Dit wil je liever niet mee meemaken. Niks aan te doen, maar dit was wel dé kans waarop ik zat te wachten. Het was een beetje een loterij. Waarom Kragh Andersen het juiste lot had? Omdat hij van in het begin zei dat hij voor Cees Bol reed, die drie minuten achter ons zat. We zijn dertig kilometer van de meet weggereden en hij is geen enkele keer op kop gekomen. Bij die aanval van Trentin zaten we allemaal à bloc maar de meesten konden wel mee. Dan countert Kragh Andersen ons met frisheid natuurlijk en niemand kon antwoorden. Maar als je nooit overpakt is dat echt klote voor de rest van de groep. Bij Sunweb speelden ze het spel perfect. Het systeem-Peter Post heet dat zeker? Overal zitten, nergens rijden en winnen. Chapeau voor die mannen, maar dat is zeer frustrerend voor ons. Moest iedereen zo koersen, dan rijden we elke dag gemiddeld 29km/u . Dan rijdt er niemand meer op kop. Als één ploeg het doet, is het Sunweb. Maar ze winnen en de winnaar heeft altijd gelijk. En nu sta je tegen een gefrustreerde mens te praten. Ik ben niet kwaad op hem. Het is een mooie overwinning. En hij is sterk genoeg. Het is al zijn tweede ritzege in deze Tour. Dat is niet toevallig natuurlijk.”

Oliver Naesen sakkerde wat af. “Spijtig, spijtig, spijtig, spijtig”, zuchtte hij tot vier keer. “Het klinkt als een hoop excuses, maar het is zeer frustrerend. Ik ben opgedraaid tot en met. Je kreeg vandaag wat je zo vaak ziet als er één renner weg is: ik wil dan op kop rijden, maar die achter mij wil maar aan zeventig procent rijden. En dan demarreert er weer een ander. Dan ben je verloren. Er waren veel intriges vandaag. Twee Quick-Steppers die niet voor de overwinning willen rijden omdat ze de groene trui niet aan Sagan willen geven. Ondanks dat Bennett drie keer zo rap is. Sagan die wel wil rijden maar niet kan omdat Bennett in zijn wiel zit… Ik kan niet zeggen: mijn sprinter zit achteraan. In mijn oortje zeiden ze dat ik moest wegrijden met de niet-sprinters. Maar er zaten amper niet-sprinters mee voorin. Dan kon ik alleen met Luke Rowe en Jack Bauer wegrijden. Ik wou op vijf kilometer van de meet zelf iets doen. Ik ben helaas zo ver niet geraakt.”

Jasper Stuyven: “Gehoopt dat de koppeltjes het zouden oplossen”

“Het was gokken vandaag”, zei Jasper Stuyven. “Er zaten wat duo’s in de kopgroep, maar ook de strijd om groen verklootte vandaag veel omdat ze naar elkaar kijken. Dat is wel ambetant. Ik had gehoopt dat de koppeltjes het voorin zouden oplossen. Maar Trentin en Van Avermaet rijden niet echt samen, maar dat weten we al langer. Devenyns reed ook niet echt voor Bennett. En alleen krijg je dat gat niet toe. Kragh Andersen ging op het goede moment. Ik was aan het wachten tot het wat stilviel om nog te reageren. Maar toen was het al te laat en was de ritzege weg. Ach: als, als als... Niks aan te doen. Ik denk dat ik een heel goede sprint rijd. Ik rijd op 2 kilometer van de meet het gat toe op Luke Rowe en Greg Van Avermaet. Op 500 meter van de streep ging Arndt met Mezgec en daar begin ik mijn sprint. Naesen en Van Avermaet zaten in mijn wiel, maar kwamen er niet over. Maar dat is maar voor de derde plaats hé. Dit was mijn echte kans in deze Tour. Alweer geen ritwinst. Ik vervloek de Tour niet, maar dit jaar was het niet ideaal voor mij. Dan maar scoren in het najaar. Dit geeft wel vertrouwen.”

Greg Van Avermaet: “Op meer gehoopt”

Greg Van Avermaet snelde voor een tweede keer in deze Tour de France naar een vierde plek. Eerder finishte hij ook al eens als derde in de openingsrit in Nice. “Ik had op meer gehoopt dan deze vierde plaats”, bekende de olympische kampioen na afloop.

“Het was eigenlijk ideaal hoe de koers verliep”, vertelde hij. “Ik had voor die beslissende aanval het ook al eens geprobeerd, maar we werden teruggrepen. Daarna raakte ik wel weg met dat groepje. Een mooie groep, ik was blij dat ik nog eens een finale kon rijden, voor de zege, dus dan hoop je op meer dan een vierde plaats na afloop. Het is jammer.”

Het was ploegmaat Matteo Trentin die de finale opende. “Het was niet afgesproken dat hij iets ging proberen, maar er was daar een kleine helling en wellicht zag hij dat als het goede moment om weg te rijden. Hij reed heel hard en zette iedereen een beetje à bloc. Op dat moment zat iedereen een beetje in de verzuring. We komen dan terug op hem, maar daarna reageerde Andersen meteen, hij nam al snel 20 seconden en dan weet je dat het moeilijk wordt om hem terug te halen. Het was een beetje zoals hij dat in Lyon deed, hij had gewoon nog iets meer in de benen.”

Oliver Naesen erg gefrustreerd door tactiek van winnaar Kragh Andersen: “Moest iedereen zo koersen, dan rijden we elke dag gemiddeld 29km/u”
Foto: Photo News

Van Avermaet bleef correct over z’n ploegmaat (hun wegen scheiden na 2020) na afloop, maar liet wel uitschijnen dat hij verrast was door diens aanval. “Er zat veel snelheid op, maar tegelijkertijd weet hij ook dat hij nog een beetje voor die groene trui aan het rijden is en dat Sagan en Bennett ook gaan reageren.”

“Andersen ging gewoon op het juiste moment en sloeg een groot gat”, herhaalde hij. “Ik heb het nog geprobeerd, maar 30 seconden dichtrijden op iemand die voluit gaat, is niet simpel en veel samenwerking was er ook niet in de groep. Andersen liep steeds verder uit en dan besef je snel dat je voor de tweede plaats strijdt. Ik ben er een paar keer dicht bij geweest in deze Tour, maar de zege blijft uit. Het deed deugd om nog eens voor de winst te rijden, maar tactisch zat het niet helemaal goed op het eind. Nu goed, de sterkste man ging op het juiste moment en wint.”

Subweb toonde zich de slimste in de finale. “Ze spelen het ploegenspel goed”, moest de olympische kampioen beamen. “Ze rijden goed in team, ze zijn altijd met twee in de finale en toen ze daar zaten, gaven ze aan te rekenen op hun sprinter in de achtervolgende groep. Zo doen ze dat altijd. Dat is de manier waarop ze koersen: ze gaan niet voluit, spelen verschillende kaarten en dat is hun sterkte in dit soort finales.”

Door Maarten Delvaux, Bram Vandecapelle en Jan-Pieter De Vlieger
AANGERADEN